Shutterstock

Nieuws Meststoffen

Rusland dreigt export kunstmest te stoppen

4 Maart 2022 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Rusland lijkt aan te sturen op een verbod van de export van meststoffen. Het regime van president Vladimir Poetin wijst daarbij naar logistieke problemen die zijn ontstaan door het vertrek van buitenlandse verladers uit Rusland. Mocht de uitvoer daadwerkelijk stoppen, dan is dit een nieuwe prijsverhogende impuls voor de mondiale kunstmestmarkt.

Diverse internationale media citeren het Russische persbureau TASS dat Rusland de export van meststoffen kan stopzetten. Mondiaal is het land een grote leverancier van meststoffen. Na Canada is het bijvoorbeeld de tweede producent van kali. Mocht de uitvoer daadwerkelijk opdrogen, verdwijnt dus een groot deel van het aanbod van de markt. Volgens de berichten heeft het Russische ministerie van Industrie en Handel er bij de kunstmestproducenten op aangedrongen de uitvoer te stoppen, totdat alle normale logistieke diensten worden hervat. 

Rusland spreekt zelf niet hardop van een exportverbod, maar verklaart niet in staat te zijn de meststoffen te kunnen uitvoeren. Voor meststoffen "doet zich een situatie voor, waarin boeren in Europa en andere landen door sabotage van buitenlandse logistieke bedrijven de gecontracteerde hoeveelheden meststoffen niet kunnen ontvangen", zo valt in de verklaring te lezen. Daarbij doelt de Russische overheid ongetwijfeld op grote logistieke verladers van containers als Maersk en MSC, die zijn gestopt met de dienstverlening van en naar Russische havens, als protest tegen de oorlog in Oekraïne.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
peter 9 Maart 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10897068/rusland-dreigt-export-kunstmest-te-stoppen]Rusland dreigt export kunstmest te stoppen[/url]
Of stappen de kunstmestfabrieken over op alternatieve producten? Ik heb wel eens gehoord dat een kunstmestfabriek binnen luttele dagen omgebouwd kan worden naar productie van explosieven.
Vladimir 9 Maart 2022
idd, dat kan wel
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse kunstmest

Weinig handel, prijzen kunstmest onder druk

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Analyse Meststoffen

Dichte kunstmestfabrieken voorbode voedselcrisis?

Analyse kunstmest

Ureum kan KAS-prijs duwtje in de rug geven

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden