Agrifoto

Nieuws Granen

Dit doen de poolprijzen graan bij Agrifirm

26 Mei 2023 - Jesse Torringa

Agrifirm heeft de graanpoolprijzen voor oogst 2022 bekend gemaakt. De graanmarkt was tijdens de oogst historisch hoog, maar is de afgelopen maanden behoorlijk in elkaar gezakt. Waar komen de poolprijzen van Agrifirm op uit?

De poolprijs voor voertarwe met voorschot komt uit op €292,50 per ton. Zonder voorschot is dat €5,10 meer. Daarmee ligt de poolprijs ruim €30 per ton hoger dan dat van oogst 2021. De bewaarpool komt lager uit met een resultaat van €263,50 per ton. Voor baktarwe met een hectolitergewicht van minstens 76 kilo komt de poolprijs uit op €296 per ton inclusief voorschot. Zonder voorschot breekt baktarwe door de magische grens van €300 per ton. De bewaarpool van baktarwe komt uit op €267 per ton. Bovenop deze prijzen betaalt Agrifirm €4 per ton ledenvoordeel uit. Ondanks de dalende graanmarkt 

Meerdere prijsimpulsen gerst
De basispool van brouwgerst komt uit op €268,50 per ton. De brouwpremie kon maximaal oplopen met €50 tot €318,50 per ton. De gerstprijzen volgen dat van de tarwemarkt normaliter en waren opgelopen wat door de oorlog in Oekraïne teweeg werd gebracht. Maar ook de gestegen bierconsumptie (het herstel na de coronajaren) en de lage voorraden van 2021 gaven een impuls aan de gerstprijzen dit jaar. Inmiddels zijn deze voorraden goed aangevuld, zo geeft Agrifirm in een verklaring aan.

De graanoogst begon vroeg en de opbrengsten van 2022 waren gemiddeld tot zeer goed te noemen. Afhankelijk per regio en grondsoort werd bij tarwe met regelmaat opbrengsten van ruim boven de 10 ton per hectare gemeten. Dit gold voor zowel gerst als tarwe. De droogkosten waren – in tegenstelling tot 2021 – een stuk lager door de perfecte omstandigheden tijdens de oogst.

Markt
Zo vlot en makkelijk de oogst verliep, was de markt eentje die veel onzekerheden kende. De Russische invasie in Oekraïne waren daarvoor de reden en is nog steeds van grote invloed op de prijsontwikkeling van granen. Inmiddels is de graanprijs behoorlijk verlaagd, zeker vanaf de jaarwisseling ging dat snel. Waar tijdens de oogst de prijs voor tarwe nog ver boven de €300 per ton stond, staat deze nu op circa €220 per ton. Agrifirm meldt verder in een persbericht dat het areaal graan in Nederland en andere belangrijke teeltgebieden is uitgebreid dit seizoen. Wel hebben veel Europese landen te kampen met een laat en schraal voorjaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Interview Dick Hordijk

'Als Agrifirm nu de tering naar de nering zetten'

Nieuws Jaarcijfers

Miljoenenverlies dwingt Agrifirm tot reorganisatie

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Granen

Brouwgerst verslaat tarwe in de CZAV graanpool

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden