Gemiddeld 22% naar producent

Graantelers krijgen kleinste deel van consumentenprijs

28 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Agrarisch ondernemers krijgen procentueel gezien minder geld voor hun producten. Dat stelt de Duitse organisatie ‘Rheinische Landwirtschafts-Verband (RLV)’. Bij een product met een consumentenprijs van 1 euro, gaat er slechts 22,2 cent naar de producent.

Ondernemers in de agrarische sector ontvingen in 2015 zo'n 22 procent van de consumentenprijs bij de verkoop van binnenlandse voedingsmiddelen. In de jaren ’70 was dit een veel groter percentage, namelijk 48 procent van de consumentenprijs.

Graanproducten leveren slechts 5 procent op

Ook bij de andere voedingsmiddelen is het aandeel voor de agrarische sector minder geworden. Een ondernemer kreeg in 2015 slechts 38 procent van de consumentenprijs voor zijn melk- en zuivelproducten. Voor vlees en vleesproducten ontvingen veehouders in 2015 gemiddeld 18 procent van de consumentenprijs. Het kleinste aandeel is voor de akkerbouwers. Op brood en graanproducten ontvangen zij namelijk slechts vijf procent van de prijs.

De RLV stelt dat de agrarische producentenprijzen voor gebakken tarwe slechts een kleine kostenfactor vormen bij het maken van brood. Het is echter niet mogelijk om de prijs van brood met één cent te verhogen. Daardoor zou de prijs van maïs namelijk moeten worden verdubbeld. Dat is fataal voor de ondernemer.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden