Grondprijs verdubbeld

Prijsniveau Duitse grond bereikt limiet

17 Juli 2017 - Clarisse van der Woude

Het prijsniveau van Duitse landbouwgrond is in 10 jaar tijd zodanig gestegen dat deze voor veel bedrijven een economische grens heeft bereikt. Dat meldt AgrarHeute maandag.

Tussen 2007 en 2015 zijn de aankoopprijzen voor landbouwgrond gemiddeld meer dan verdubbeld. Voor een hectare wordt gemiddeld nu zo’n €19.578 neergelegd. In het vroegere bondsgebied steeg de prijs van €16.394 naar €29.911 per hectare. In de voormalige DDR-deelstaten is sprake van een verhoging van €4.134 naar €14.197 per hectare. Pachtprijzen klommen in die periode van gemiddeld €215 naar €385 per hectare.

Om boeren een goede positie op de grondmarkt te geven, is aanpassing van wet- en regelgeving en meer markttransparantie nodig

Bedrijfsuitbreiding bemoeilijkt
Zowel de koop- als pachtprijzen zijn in veel regio’s naar een niveau geklommen, dat het voor veel agrarische bedrijven economisch moeilijk is om zichzelf te beschermen tegen verlies van pachtgrond of om hun bedrijf middels grondaankoop te breiden.

Buitenlandse investeerders
De regering gaat ervan uit dat buitenlandse investeerders mede hebben bijgedragen aan de huidige marktsituatie. Vanwege de bodemvruchtbaarheid en duurzaam grondbeheer die hierdoor in het geding komen, dringt Duitsland aan op een brede spreiding van het grondbezit. Om boeren een goede positie op de grondmarkt te geven, is aanpassing van wet- en regelgeving nodig, maar ook meer markttransparantie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Nieuws Grond

Bouwland is iets minder duur geworden

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden