Achtergrond Grondinvesteringen

'Wees voorzichtig met de koop van waardeloze grond'

28 Augustus 2018 - Anne Jan Doorn - 2 reacties

Grond wordt vaak gezien als een waardevaste investering, omdat de grondprijs een stijgende lijn vertoont. Er worden echter met enige regelmaat percelen verkocht die later niets waard blijken te zijn. Hoe zit dit precies?

Het gaat hierbij vaak om kleine percelen, zoals ook te zien is op de kadastrale kaart onderaan dit artikel. Af en toe komt Harry Kaspers, bestuurslid bij VBO Makelaar (sectie agrarisch), mensen tegen die dergelijke postzegeltjes bezitten en verwachten dat deze enorm veel waard zijn. "Als ze de stukken land in de verkoop doen, valt de waarde echter zwaar tegen."

Postzegels grond
Kaspers heeft het dan over postzegeltjes land, die als 'warme broodjes' over de toonbank vliegen. Hij kreeg in 2016 een verzoek om met spoed enkele percelen op de markt aan te bieden en dat op een betrouwbare en eerlijke wijze af te handelen. Het bleek te gaan om percelen met een agrarische bestemming, die waren gekocht in de hoop dat de bestemming zou wijzigen en dat daardoor een leuke winst kon worden gemaakt.

"De eigenaar van de grond lag in een scheiding, raakte werkloos en klopte bij de gemeente aan voor een bijstandsuitkering. Daar kreeg hij nul op zijn rekest; om voor een uitkering in aanmerking te komen, moest hij zijn bezit verkopen. Vandaar dus het spoedeisende karakter van de opdracht. Hij was platzak", vertelt Kaspers.

Warme grond
Echter, in dit geval ging Kaspers niet over tot verkoop van de percelen, omdat deze her en der verspreid door Nederland lagen. Hele percelen grasland van ongeveer 3 hectare waren opgedeeld in postzegels van 1.000 m2. De percelen waren aan de man gebracht als 'warme grond' en voor goudgeld verkocht.

"Helaas voor de koper is een bestemmingswijziging de eerste 100 jaar vermoedelijk niet aan de orde. De waarde van de percelen is dus waarschijnlijk niet hoger dan de agrarische waarde", aldus Kaspers. Gezien deze percelen grasland opgedeeld zijn in postzegels, zijn (en blijven) ze voorlopig onverkoopbaar. Kaspers heeft de gemeente dan ook meegedeeld dat de waarde van het bezit gemakshalve op €1 kan worden gesteld. 

Te goedgelovig
"Het gebeurt dan ook vaak dat de grond als nalatenschap wordt neergezet, maar uiteindelijk om dezelfde reden weinig waard blijkt te zijn." Volgens het bestuurslid is dit triest, maar tevens ongelooflijk naïef en dom. Het is dan ook verstandig om niet te goedgelovig zijn wanneer er beloftes worden gedaan over warme grond.Een voorbeeld van een postzegel grond, die vaak weinig waard blijkt te zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Pater 28 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10879763/wees-voorzichtig-met-de-koop-van-waardeloze-grond][/url]
Alle postzegels samen kopen voor de landbouw waarde dan kan je je geen buil vallen . ik wil die grond wel voor een euro per m2
Kontellikker 29 Augustus 2018
Ik wil het ook wel voor 1€ m2
Kees 3 September 2018
Hier ook zo'n perceel. Ooit in de jaren 60 opgeknipt in heeeele kleine stukjes en verkocht aan een volkstuinen vereniging met tientalle eigenaren. Inmiddels door vererving is vaak de eigenaar niet meer te vinden. Dus word het al jaren gemaaid door een boer, maar het is een perceel zonder toekomst...
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Grond

Krachtig herstel van prijzen landbouwgrond

Interview Dick van den Oever (a.s.r.)

'We investeren in grond met een langetermijnvisie'

Nieuws Grond

Wordt agrarische grond opnieuw duurder?

Analyse Grond

Schaalvergroting gaat onverminderd door

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden