Shutterstock

Achtergrond Emigratie

Emigratie trekt aan door grond- en fosfaatprijs

17 Januari 2019 - Anne Jan Doorn

Door de hoge fosfaat- en grondprijzen is er meer interesse in emigratie. Nu het geld voor fosfaatrechten geïnd kan worden, blijft het niet alleen bij interesse. Dat bleek eveneens op de informatieavonden van Interfarms over emigratie.

Na een lange periode waarin slechts weinig boeren emigreerden, trekt de interesse nu aan. Frits Bennink, directeur van Interfarms, schat in dat de interesse in emigratie sinds 2015 met ongeveer 25% tot 30% toegenomen is. "Dat heeft natuurlijk alles te maken met de regelgeving rondom het fosfaatrechtenstelsel. Ook het beleid van diverse zuivelaars, waarbij de focus op een beperkte groei ligt, speelt een rol."

Waarde van grond en fosfaatrechten
Dat de waarde van grond en fosfaatrechten zich nu op een hoog niveau bevindt, kan een belangrijke reden zijn om te verkopen en elders verder te gaan. "De grondprijs is wederom gestegen en het wordt steeds lastiger om voldoende rendement te behalen op grond." De directeur en tevens makelaar bemerkt daarnaast dat emigreren 20 jaar geleden nog 'leuk' was, maar nu vooral voortkomt vanuit de negativiteit over de regelgeving in Nederland.

In de afgelopen 20 jaar is er nog veel meer veranderd. "Daar waar Canada destijds het beloofde land was, is dat nu minder het geval. De interesse om te emigreren naar het land neemt wel weer iets toe, maar Canada is relatief duur. Dat heeft alles te maken met het melkquotum. De waarde van de fosfaatrechten kan echter wel een substantieel deel van dit verschil opheffen."

Er speelt ook nog een ander probleem, namelijk 'het ondernemersvisum'. "Het zogenaamde 'self-employed visum' is doorgaans redelijk eenvoudig aan te vragen, maar het programma zit inmiddels al bijna 1 jaar dicht. In sommige gevallen zijn er andere mogelijkheden (provinciaal), maar deze routes zijn lastiger te realiseren. Ons dochterbedrijf Visa4you verwacht wel dat het binnenkort weer mogelijk moet zijn om dit visum aan te vragen", aldus Bennink.

Duitsland en Denemarken
Duitsland en Denemarken zijn op dit moment de populairste landen. Dat is overigens goed te verklaren. "Voor boeren die nu emigreren, zijn deze landen prima aan te rijden. Daarnaast kennen Rijnland-Palts en Hessen een relatief goedkope grondprijs van €10.000 tot €15.000 per hectare, en de regio is zo goed als om de hoek."

Akkerbouwers tonen meer interesse in Denemarken

- Frits Bennink

In Denemarken ligt de prijs wel wat hoger (€16.000 tot €26.000 per hectare), maar in dat land kan bijvoorbeeld wel goede grond voor de aardappelteelt gekocht worden voor €20.000 per hectare. "We zien dat Denemarken vroeger alleen interessant was voor melkveehouders, maar er is nu ook interesse vanuit akkerbouwers. Dat heeft deels te maken met de Deense grondprijs. Hoe verder deze prijs bij de prijs in Nederland vandaan ligt, hoe interessanter het land wordt voor Nederlanders.

Interesse vanuit akkerbouwers
Niet alleen voor Denemarken geldt dat er steeds meer interesse is vanuit akkerbouwers. Ook voor andere landen is er opvallend veel interesse bij akkerbouwers. Dat heeft onder meer te maken met de hoge grondprijzen in Nederland. "Een akkerbouwer met 2 zoons, die allebei in het bedrijf willen werken, kan dat moeilijk rond rekenen met de huidige prijzen. Met de waarde van het Nederlandse bedrijf kan hij dat in het buitenland mogelijk wel", zo vertelt Bennink.

Op de informatieavond van Interfarms bleek dat Slowakije een land met veel potentie is. "De grondprijs in het land ligt om en nabij de €6.000 tot circa €11.000 per hectare. Slowakije is inmiddels een relatief modern land. Dat geldt helemaal voor de westkant, nabij de grens met Oostenrijk."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview Dick van den Oever (a.s.r.)

'We investeren in grond met een langetermijnvisie'

Nieuws Grond

Wordt agrarische grond opnieuw duurder?

Analyse Grond

Schaalvergroting gaat onverminderd door

Analyse Grond

Beleggers verliezen belangstelling voor grond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden