Shutterstock

Nieuws Grondmarkt

Pachtprijs België stijgt in 20 jaar tijd met 70 procent

22 Januari 2019 - Anne Jan Doorn

Net als in Nederland, stijgt ook de pachtprijs in België flink. In circa 20 jaar tijd steeg de pachtprijs voor akkerbouwland met ruim 72% en de prijs voor grasland steeg met 67%. Daarbij valt op dat het duidelijk goedkoper is om te pachten in Wallonië dan in Vlaanderen.

Uit de cijfers blijkt dat de prijs vooral in Vlaanderen hard gestegen is, zo meldt Vilt.be. Daar komt de pachtprijs voor 1 hectare bouwland op €382 per hectare, waarmee de prijs 86% hoger ligt dan 20 jaar terug. De prijs voor 1 hectare grasland is met 78% gestegen tot €327 per hectare.

Wanneer we gedetailleerder kijken naar dit gebied, dan zien we dat Oost-Vlaanderen de duurste provincie in Vlaanderen is. Daar wordt bouwland gemiddeld voor €450 per hectare gepacht en voor grasland wordt gemiddeld €400 per hectare betaald. Dat is meer dan 2 keer zoveel als in de provincie Luxemburg wordt betaald, waar de pachtprijzen circa €180 per hectare bedragen.

Wallonië is goedkoper
Ook in Wallonië laat de pachtprijs een stevige stijging zien, maar daar ligt de prijs wel duidelijk lager dan in Vlaanderen. Voor akkerbouwland komt de pachtprijs op €250 per hectare, waar de prijs van grasland op €235 per hectare uitkomt. Daarmee ligt de prijs ongeveer 55% hoger dan in 1997. 

Dat de pachtprijzen in Wallonië lager liggen, is tevens terug te zien in de grondprijzen. In deze regio wordt voor 1 bunder een prijs betaald tussen de €27.000 (Luxemburg) en €39.000 (Waals-Brabant) per hectare. Dit ligt in Vlaanderen tussen de €37.000 (Vlaams-Brabant) en €64.000 (Antwerpen en West-Vlaanderen) per hectare. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden