Shutterstock

Nieuws Grondmarkt

Wat als de supermarkt ook landeigenaar wordt?

22 Oktober 2020 - 4 reacties

De Belgische supermarktketen Colruyt Group begeeft zich op glad ijs. De organisatie wil nog meer landbouwgronden verwerven en dat leidt tot veel discussie, zowel bij landbouworganisaties als binnen de Vlaamse politiek. Gevreesd wordt dat de positie van de boer in de keten verder onder druk komt te staan.

De Colruyt Group kondigde onlangs de oprichting van Agripartners aan. Met deze nieuwe exploitatievennootschap wil de supermarktketen komende jaren meer landbouwgronden verwerven. De bedoeling is om in samenwerking met lokale boeren gewassen te telen die zo veel mogelijk via de eigen winkels afgezet worden. Daarbij gaat het in eerste instantie om conventionele akkerbouwgewassen, zo schrijft de Colruyt in een verklaring.

Druk op landbouwgrond
Helemaal nieuw is dat idee niet. Ruim 2 jaar geleden kocht de Colruyt Group al een biologisch landbouwbedrijf in West-Vlaanderen met 25 hectare landbouwgrond. Daarmee werd het de eerste supermarktketen in België die actief is aan de productiezijde van de landbouw. De vervolgstap met Agripartners doet behoorlijk wat stof opwaaien in Vlaanderen. Niet in de laatste plaats omdat de druk op landbouwgrond de laatste jaren steeds groter wordt.

De prijs van Belgische landbouwgrond is tussen 2015 en 2019 met ruim 28% gestegen. In Vlaanderen bedraagt de gemiddelde prijs voor 1 hectare grond bijna €54.000. Vooral in Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen is de grondprijs afgelopen jaar fors gestegen. Laten dit nu net de 2 provincies zijn waar Colruyt vanuit Halle de druk verder kan vergroten. Het leidde vorige week tot flink wat discussie in de Vlaamse landbouwcommissie.

Ik moet ervan uitgaan dat de invulling van de samenwerking met lokale boeren met wederzijds respect gebeurt.

Hilde Crevits, minister van landbouw

Verticale integratie
Landbouwminister Hilde Crevits werd gevraagd om uitleg te geven over de plannen van Colruyt en de aankoop van landbouwgronden door de retailsector. Daarbij benadrukte de minister dat het niet nieuw is dat 'niet-landbouwbedrijven zich op de grondmarkt begeven'. Net zo min is het nieuw dat 'verticale integratie in de voedselketen wordt nagestreefd om efficiëntiewinsten te boeken of kosten te reduceren'. "Ik moet ervan uitgaan dat de invulling van de samenwerking met lokale boeren met wederzijds respect gebeurt."

Toch vrezen landbouworganisaties ABS en Boerenbond dat boeren hun vrijheid uit handen geven en dat de huidige disbalans in de keten verder aanzwelt, zo is te lezen op vilt.be. De intenties mogen dan misschien goed zijn, de consequenties zijn dat volgens Boerenbond in geen geval. De toenemende macht van de retail bedreigt de positie van boeren en het ondernemerschap in de keten. 'Op termijn wordt (bijna) niemand daar beter van.'

Positie boer verstevigen
Crevits beaamt dat de plannen van Colruyt nieuw zijn in de gangbare landbouw, maar niet in de biolandbouw. "Daar bestaat bijvoorbeeld een grondencoöperatie die landbouwgronden verwerft en vervolgens ter beschikking stelt aan de leden om er voedsel op te verbouwen. Op zich is dat een interessant model." Een landbouwcoöperatie is echter iets anders dan een retailer die rol vervult, stellen politici terecht vast.

En zo rijst opnieuw de vraag hoe de ketenpositie van agrarisch ondernemers en daarmee hun inkomen versterkt kunnen worden. Volgens Crevits is er maar één effectieve manier: "Samenwerking tussen boeren onderling. Dit is een van de grootste uitdagingen waar we voor staan: de prijzen op een correcte manier proberen te beïnvloeden." Aan de benodigde instrumenten wordt vanuit de overheid gewerkt, aldus de minister.

boerenbusiness.nl

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
Fortissimo 22 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10889769/wat-als-de-supermarkt-ook-landeigenaar-wordt]Wat als de supermarkt ook landeigenaar wordt?[/url]
Dat geeft aan dat de zuivelindustrie al veel eerder aandelen in grote supermarktketens had moeten nemen. I.p.v. met geld strooien in achtergebleven landen. Als je niet genoeg aan de zuivel in t schap verdienen kunt moet je zorgen dat je aan de portemonnee komt waar t blijkbaar wel in terecht komt.....
Abonnee
jan veltkamp 23 Oktober 2020
Als de landbouwers een afzet organisatie op willen zetten dan mag dat niet omdat het kartel vorming is. Maar een supermarkt mag wel landbouwbedrijven kopen en produceren voor eigen winkels en dan is het ineens geen kartel vorming?
hans 23 Oktober 2020
Jan, wat is een cooperatie anders dan een gezamenlijke boeren afzet organisatie?
(Of je moet het lettelijk lezen, een organisatie die boeren afzet!)
Piet 24 Oktober 2020
jan veltkamp schreef:
Als de landbouwers een afzet organisatie op willen zetten dan mag dat niet omdat het kartel vorming is. Maar een supermarkt mag wel landbouwbedrijven kopen en produceren voor eigen winkels en dan is het ineens geen kartel vorming?
comfortabele waarheden regeren anno 2020

niets geleerd van de ondergang van Rome,
zelfs dat is weggegooid studiegeld van aalgladde landverraders EU
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Analyse Aardappelen

Vlaamse telers kunnen bijna geen land meer huren

Inside Aardappelen

Aardappelprovincies België snijden in teelt

Analyse Grondmarkt

Grondprijzen over de top, daling lijkt ingezet

Nieuws Grond

Grote regionale verschillen in nieuwe pachtnormen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief