Eigen foto

Nieuws België

Belgen telen meer maïs en minder wintergranen

2 November 2020 - Kimberly Bakker

Niet alleen in Nederland zijn vorige week nieuwe cijfers over de landbouwsector bekendgemaakt, ook in België werden de zogenaamde 'voorlopige landbouwresultaten voor 2020' gepubliceerd. Uit de cijfers van Statbel blijkt onder meer dat de afname van het areaal wintergraan gecompenseerd wordt door een stijging in het areaal maïs.

Het areaal wintertarwe is in 2020 met 6,2% afgenomen, zo beschrijft de Belgische statistiekdienst. Het areaal wintergerst doet daar nog een schepje bovenop en is dit seizoen met 8,8% gedaald. Beide gewassen lieten in 2019 nog een forse toename zien. Deze daling werd enigszins gecompenseerd door een stijging van het areaal korrel- en snijmaïs. Het totale areaal van deze gewassen steeg met ongeveer 10.300 hectare (na een daling van bijna 9.000 hectare in 2019).

Het Belgische aardappelareaal is tussen 2019 en 2020 bijna gelijk gebleven: -0,5%. Daarentegen was tussen de gewesten wel een verschuiving zichtbaar. Zo daalde het areaal in Vlaanderen met 2,6%, terwijl Statbel voor Wallonië een stijging noteert van 2,2%. Er is ook een verschuiving zichtbaar in het areaal vroege aardappelen naar bewaaraardappelen. De daling van het suikerbietenareaal heeft in 2020 doorgezet (-1,2%).

Veranderingen in veehouderij
Niet alleen in de akkerbouw voeren dalingen de boventoon, zo ook in de veehouderij. De Belgische rundveestapel daalt dit jaar naar verwachting met 0,8%. Deze afname komt voornamelijk door een daling in Wallonië van 20.498 dieren, in Vlaanderen is een kleine stijging zichtbaar van 2.236 dieren. Kijken we wat dieper in de cijfers, dan blijkt dat de afname grotendeels zit in de dieren van 2 jaar en ouder. Binnen deze leeftijdsklasse is vooral een daling te zien in het aantal dieren bestemd voor de vleesproductie, want het aantal melkkoeien is gestegen.

Ook de varkensstapel laat een kleine stijging zien van 0,3%. Concreet gaat het om een toename van 19.239 varkens. Het aantal biggen van minder dan 20 kilo is met 2,3% toegenomen, oftewel een plus van 37.177 dieren. Daarentegen is het aantal mestvarkens met 0,4% gedaald. Het gaat concreet om een afname van 18.322 dieren. Het aantal fokvarkens is onveranderd gebleven ten opzichte van vorig jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden