Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Achtergrond Grondmarkt

Hoe Bill Gates de landbouw in de VS verandert

19 Januari 2021 - Niels van der Boom - 1 reactie

Vanuit het niets is de medeoprichter van Microsoft en miljardair Bill Gates opgeklommen tot de grootste boer in de Verenigde Staten. Dat schrijft het blad The Land Report. Uit het onderzoek blijkt dat zowel Gates' eigen ondernemingen als de Bill & Melinda Gates Foundation stilletjes duizenden hectares landbouwgrond hebben gekocht.

Volgens uitgebreid onderzoek van The Land Report komt Bill Gates binnen als grootste landbouwgrondeigenaar. Zij ramen zijn portfolio op 242.000 acre. Dat is omgerekend bijna 98.000 hectare. Op plek 2 staat de boerenfamilie Offutt met in totaal 77.000 hectare landbouwgrond.

Megadeal
Journalisten kwamen de expansiedrift van de familie Gates op het spoor toen er enorme bedrijven met waardevolle landbouwgrond voor astronomische bedragen verkocht werden aan obscure brievenbusfirma's. In één van de meest vruchtbare landbouwgebieden in de staat Washington werd bijna 6.000 hectare grond verhandeld voor een bedrag van €141 miljoen. Deals die normaal alleen door pensioenfondsen of andere grootgeldschieters betaald kunnen worden. Verkoper van het bedrijf was dan ook John Hancock, een bedrijf in levensverzekeringen. Na veel speurwerk bleek dat een postbusfirma van Bill Gates de grond te hebben gekocht.

Overal in de Verenigde Staten hebben zowel Gates als de stichting van Bill en Melinda grond in hun bezit. De meeste hectares liggen in de staten Louisiana (27.952 hectare), Arkansas (19.395 hectare) en Nebraska (9.141 hectare). Vooral toen het in het geheim bijna de volledige grondportfolio van de Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) overnam in 2017 werden de multimiljardairs groot in grond.

Tientallen bv's
De grond staat op naam van allerlei verschillende bedrijven die uiteindelijk aan de Gates' gelinkt worden. Dat is het werk van Michael Larson, die al 25 jaar de portfolio van de familie beheert. Het grootste bedrijf heet Cascade Investment LLC, maar er zijn tientallen andere bedrijven te vinden, zo schrijft het blad. Het is de taak van Larson om het geld van de familie slim te beleggen en een goed rendement te behalen. Daar startte hij mee toen Bill Gates probeerde afstand te nemen van zijn aandeel in Microsoft.

Waarom Cascade Investment zoveel grond heeft aangekocht in een tiental jaren en wat ze ermee willen doen, blijft vaag. Het bedrijf antwoord niet op vragen en zegt alleen duurzame landbouwpraktijken te ondersteunen. Niet zo gek dus dat een gecertificeerde duurzaamheidsstandaard 'Leading Harvest' wordt aangevoerd door opnieuw een bedrijf dat gelinkt wordt aan Gates.

Filantropisch werk
Er wordt meer aan duurzame landbouw gedaan. Daarvoor is er weer een andere BV: Gates Ag One. Dit bedrijf uit St. Louis helpt naar eigen zeggen kleine boeren om met klimaatverandering om te gaan, de productie te verhogen, de duurzaamheid en veerkracht van hun onderneming. Dit alles in landen met een laag of middelmatig inkomen. Veel van de activiteiten van de filantropische stichting zijn gericht op het verbeteren van leefomstandigheden in onder andere Afrika. Ook is de stichting co-financier van de Svalbard Global Seed Vault in Noorwegen. Een enorme ondergrondse bunker op Spitsbergen waar miljoenen verschillende zaden worden bewaard.

De journalisten van The Land Report twijfelen er niet aan dat Bill Gates – met een geschat vermogen van €105 miljard in 2020 – ook in de VS een stempel op de agrarische sector gaat drukken. Enerzijds als investeerder met hele diepe zakken en anderzijds als filantroop met ambities op het gebied van de manier waarop landbouw wordt bedreven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Whatcher 2 Februari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10890695/hoe-bill-gates-de-landbouw-in-de-vs-verandert]Hoe Bill Gates de landbouw in de VS verandert[/url]
van die filanstroperij geloof ik géén bal.
De B. is een zeer duister sujet met één doel: de aarde terug leefbaar te maken door het decimeren van de bevolking. Wat kan hem die hoge prijs schelen. Wat kan het hem schelen of er iets op grond of terug bos wordt. Nu kijk ik al uit naar de reacties.
Wat op het Museum plein gebeurde een paar weken terug is met " steun" van de B. Kloppen erop op alles die tegen vergiftigingicaties is!
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Nieuws grond

Agrarische grondprijs stijgt met ruim 7 procent

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Nieuws Grond

Wonen, werken en wegen leggen beslag op grond

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox