Vraag in Noorden goed

Makelaars verkopen record melkveebedrijven

27 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De agrarische makelaars die zijn aangesloten bij de branchevereniging NVM hebben vorig jaar een record aantal melkveebedrijven verkocht. In totaal zijn er 54 melkveebedrijven van eigenaar veranderd via een NVM-makelaar, zo is dinsdagochtend bekendgemaakt op een persbijeenkomst in Nieuwegein. Dat zijn 6 bedrijven meer dan het jaar ervoor.

54

melkvee

bedrijven zijn in 2014 van eigenaar veranderd bij NVM

Vooral de vraag naar bedrijven met veel koeien in het noorden van het land is goed. Melkveehouders die mee kunnen gaan in het proces van schaalvergroting, oftewel het zich financieel kunnen veroorloven, hebben vorig jaar een grote investeringsbereidheid laten zien. Vooruitlopend op de afschaffing van het melkquotum per 1 april 2015 zetten zij in op een verhoogde productie, meldt de NVM.

De dynamiek van de markt van melkveebedrijven is echter afhankelijk van het type bedrijf en de locatie. Het aantal in aanbod blijft ten opzichte van voorgaande jaren ongeveer gelijk. In totaal heeft de NVM 89 melkveebedrijven in haar portefeuille in aanbod. Het aanbod aan melkveebedrijven is sinds 2010, na de forse dip in de zuivelnoteringen, fors gestegen.

Ook hebben de Nederlandse melkveehouders in de aanloop naar de liberale melkmarkt relatief veel grond aangekocht de afgelopen jaren. Ook de veranderingen in de mestwet nodigen hiertoe uit. De toenemende vraag naar grond, met name vanuit de grondgebonden bedrijven resulteert volgens de NVM niet per definitie in een stijgende grondprijs. In het noorden en oosten zijn de grondprijzen wel licht stijgend, terwijl er in het zuiden en westen gemiddeld sprake is van een stabilisatie ten opzichte van vorig jaar.

Goede en grote kavels gaan nog relatief snel van de hand, met name in het noorden. Voor kleine, incourante percelen is nauwelijks belangstelling.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Bouwland is iets minder duur geworden

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden