Organisaties witheet

FrieslandCampina de sjaak bij Belgische boeren

18 November 2015 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

De Belgische boerenorganisaties Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en Boerenbond zijn ziedend op FrieslandCampina Belgium, die dinsdag bekendmaakte te stoppen met het ophalen van de melk bij 443 levenancier-melkveebedrijven.

Deze melkveehouders, die geen lid zijn van de coöperatie, kunnen overstappen naar Milcobel. ABS en Boerenbond gebruiken stevige krachttermen om hun ongenoegen te uiten als 'respectloos' en een vorm van 'brutale en cynische agressie'.

In de praktijk getuigt Friesland-Campina niet van deugdelijk beleid in België

Het steekt de boerenorganisaties dat FrieslandCampina voor de tweede keer in twee jaar tijd afscheid wil nemen van een groep melkveehouders. En juist in een periode waarin de zuivelmarkt en de melkveehouderij in een crisis zit. Weliswaar biedt Milcobel in de deal die FrieslandCampina heeft gesloten een uitweg voor de betrokken melkveehouders, maar veel keuze voor andere afnemers in het gebied zijn er volgens de organisaties niet. 'In plaats van koeien in de wei wordt het met FrieslandCampina melkveehouders op straat', aldus Boerenbond.

Of zoals ABS omschrijft: 'ook al is Friesland Campina een coöperatie in Nederland en worden begrippen als de Nederlandse Corporate Governance Code om de oren gezwierd op de website, in de praktijk getuigt FrieslandCampina niet van deugdelijk beleid in België.' De organisaties zijn ook verbaasd over de actie van het Nederlandse zuivelconcern, omdat dit voorjaar een producentenvereniging Dairycam is opgericht om de relatie tussen FrieslandCampina en de leveranciers te verbeteren. 'Garanties van enkele maanden geleden aan leveraars ook in de toekomst, zelfs hun 'groeimelk' na 1 april 2015, zonder extra voorwaarden af te nemen blijken een échte loze verklaring, aldus Boerenbond.

Beide boerenorganisaties zien bovendien ook de nut en noodzaak van de actie niet en vragen FrieslandCampina met klem op om opheldering. 'Zal de afstoting van 180 miljoen liter op een totaal van 15 miljard liter opgehaald door de coöperatie in Nederland werkelijk het verschil maken?'', vraagt ABS zich af. Volgens het syndicaat zijn de Belgische melkveehouders de dupe, zodat FrieslandCampina ruimte kan maken voor de sterke productiegroei in Nederland.  'Verdere stappen', worden volgens Boerenbond niet uitgesloten.

FrieslandCampina laat in een reactie weten te vertrouwen op de overeenkomst met Milcobel, die volgens de woorvoerder van het concern 'een goed alternatief biedt.' 'Wij betalen bovendien 3 euro per 100 kilo aan de melkveehouders die overstappen naar Milcobel. Zij die kiezen voor een ander afnemer ontvangen 0,50 euro', laat de zegsman desgevraagd weten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Fergie 18 November 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10866856/FrieslandCampina-de-sjaak-bij-Belgische-boeren]FrieslandCampina de sjaak bij Belgische boeren[/url]
Ik hoor dat hier al mijn ganse leven: als je niet bij de neus gepakt wordt van een hollander dan is het omdat hij het vergeten is.
Andy 18 November 2015
Als je dat maar weet .mijn grootvader zij altijd als je gekloot wil zijn moet je met eene hollander handelen maar hij heeft al dikwijls gelijk gehad :-)
Jacky 18 November 2015
Klaswommels zijn ut!!
Andy 3 Januari 2016
Nu is het de moment om de Belgische fabriek van Campina te blokkeren dan trekken de Hollanders hun haren uit ze weten nu niet wat doen met de melk !!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

Lactoferrine uit én zonder melk FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden