Voorman Joosten blijft positief

Zuivelsector verkeert in uitstekende uitgangspositie

13 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness

De Nederlandse zuivelsector verkeert in een uitstekende uitgangspositie. Dit herhaalde Roelof Joosten, de voorzitter van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) woensdag maar eens op de nieuwjaarsborrel in Den Haag. Op termijn groeit wereldwijd de vraag harder dan het aanbod. Die groei gaat wel schoksgewijs. Het langetermijnperspectief blijft onverminderd positief.

Joosten, in het dagelijks leven de topman van FrieslandCampina, wees erop dat vanwege de goede vooruitzichten de zuivelindustrie de afgelopen twee jaar voor ruim 2 miljard euro investeerde in extra verwerkingscapaciteit in Nederland. Inmiddels zijn en worden er nieuwe fabrieken gebouwd in Heerenveen, Borculo, Middenbeemster, Gorinchem en Cuijk.

Op termijn groeit wereldwijd de vraag harder dan het aanbod

Van de Nederlandse melkplas in 2015 van 13,3 miljoen ton, een groei van 6,9 ten opzichte van 2014, is als verwerkt product 35 procent in Nederland afgezet. Zo'n 45 procent ging naar andere lidstaten van de EU en 20 procent werd naar de wereldmarkt uitgevoerd. De zuivelsector leverde vorig jaar een bijdrage van 9 procent aan het handelsoverschot van de BV Nederland, verklaart de NZO.

De NZO vindt daarom dat de regering de belangen van de zuivelindustrie op een strategischer manier moet behartigen. Dat kan onder meer door zich in de Europese Unie hard te maken voor een gelijk speelveld op de wereldmarkt, aldus de organisatie. 'Internationaal hebben we een goede reputatie opgebouwd. Het wordt tijd om die te gaan verzilveren”, sprak Joosten.

De overheid moet zich daarom hard maken voor meer handelsakkoorden, met onder andere China. Dat land sloot eerder al handelsovereenkomsten met Australië en Nieuw-Zeeland, die daardoor goedkoper kunnen exporteren naar China. 'Als je investeert in verwerking, moet je ook in de markt investeren. Zo niet dan laat je de kaas van het brood eten', zei Joosten. 'Daarom pleit ik ervoor, ook te investeren in markten en de spirit van de Witte Motor weer terug te laten keren.'

Bovendien wil de NZO van de overheid snel duidelijkheid als het gaat om regelgeving als bijvoorbeeld de fosfaatrechten. De zuivelsector wil zich volgens de organisatie op verantwoorde wijze ontwikkelen, met behoud van grondgebondenheid, weidegang en binnen de milieurandvoorwaarden van de overheid. De invoering van fosfaatrechten per 2 juli 2015 is daarvoor noodzakelijk, vindt ook de NZO. Melkveehouders verkeren echter nog altijd in onzekerheid over de regelgeving over fosfaatrechten. Joosten: 'Ondernemers moeten weten waar zij aan toe zijn.'

De exportwaarde van de Nederlandse zuivel komt uit op 6,6 miljard euro, zo raamt de brancheorganisatie van de zuivelindustrie. Dit is een min van tien procent, voortvloeiend uit de lagere opbrengstprijzen op de internationale zuivelmarkt.Belangrijkste afnemers van Nederlandse zuivelproducten in Europa waren het afgelopen jaar Duitsland, België en Frankrijk. Samen met Hong Kong vormt China de belangrijkste afzetmarkt voor Nederlandse zuivelproducten buiten de Europese Unie.

In de voorlopige cijfers is - zo benadrukt de NZO - geen rekening gehouden met de uitvoer van kindervoeding, waarin voor een belangrijk deel zuivelingrediënten zijn verwerkt. De exportwaarde van kindervoeding nam vorig jaar met 5 procent toe tot bijna 2 miljard euro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Lactoferrine uit én zonder melk FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Nieuws Melk

Rusland voert zuivelexport gestaag op

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden