Stelsel niet hun schuld

Biologische melkers willen vrijstelling fosfaatrechten

16 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Biologische melkveehouders voelen zich gedupeerd door het voorstel van fosfaat voor melkvee. De overschrijding van het fosfaatplafond valt niet op het conto te schrijven van de biologische melkveehouderij en daarom wordt gepleit voor een vrijstelling. 

Uit onvrede heeft de Natuurweide, de vereniging voor Biologische melkveehouders, een brief geschreven aan staatssecretaris Martijn van Dam. In deze brief bekritiseren zij het voorstel zoals dat nu op tafel ligt. De vereniging vindt het niet reëel dat biologische melkveehouders onevenredig hard worden gestraft. Theunis Jacob Slob, voorzitter van de Natuurweide, vindt het niets meer dan normaal om de situatie eerlijk aan de kaak te stellen. Hoe groot de kans is dat de Biologische melkveehouderij wordt uitgesloten van fosfaatrechten durft Slob niet te voorspellen. 'Het is in ieder geval het proberen waard.'

De biologische melkveehouderij is niet schuldig aan het fosfaatprobleem

In de brief vraagt de vereniging dan ook vrijstelling voor circa 350 Skal gecertificeerde biologische melkveehouders in Nederland. De EU-norm om biologische gecertificeerd te zijn, betreft een limiet van 170 kg stikstof per hectare. Met deze voorwaarde is ook de fosfaatgift gelimiteerd om in aanmerking te blijven komen voor derogatie. ‘De biologische melkveehouderij is niet debet aan het Nederlandse fosfaatprobleem en dient hiervoor dus ook niet te worden gestraft’, althans zo leeft de gedachte onder biologische melkveehouders.

Als tegenvoorstel pleit de Natuurweide voor een vrijstelling van het stelsel door middel van een uitzonderingspositie. Dit kan door de biologische melkveesector uit de categorie melkvee te halen en in de categorie ‘overig’ te plaatsen. Volgens de stichting is zo’n regeling ook juridisch goed te borgen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Agrifurby 16 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10868755/Biologische-melkers-willen-vrijstelling-fosfaatrechten]Biologische melkers willen vrijstelling fosfaatrechten[/url]
Geen enkele individuele koe of boer is aan te merken voor volle verantwoordelijkheid voor het fosfaatoverschot en derhalve is ook een uitzondering voor het tegendeel niet gewenst.
Dan is het hek wel weer van de dam voor meerdere "uitzonderingen"
schoenmakers1 16 Maart 2016
ik las laatst over het succes van de biologische sector, hoeveel uitbreiding ze wel niet hadden, is dit nu net niet het probleem wat de overheid heeft met de sector, de uitbereiding.

In hun opinie mag dus iedereen uitbereiden die geen overschot heeft
Groko 16 Maart 2016
Het is wel duidelijk hoe boerenbusiness er over denkt gezien het visuele beeld wat er bij wordt weer gegeven. Lijkt me dat boerenbusiness zelf ook wel een keer wat kan doseren met roeptoeteren. Stemming en realiteit zijn ook in dit kader best begrijpelijk maar produceren voor vraagmarkt met beperkte groei zoals eko heeft, lijkt me de vraag heel legitiem. Denk daar eens over na....!
Abonnee
Wilfred Kemphaan 16 Maart 2016
Bijzonder Groko dat jij de roeptoeter direct als negatief ziet. Je kan de foto toch ook beschouwen als opkomen voor je rechten, voor hetgeen je in gelooft? Bovendien moet je in de huidige maatschappij de roeptoeter gebruiken, anders word je niet gehoord. Kijk maar naar LTO..........
Boer harms 17 Maart 2016
Waarom moet er onderscheid gemaakt worden tussen biologisch en gangbaar? Is dat andere mest of zo. Gewoon vrijstelling geven voor alle extensieve bedrijven die geen gebruik maken van derogatie wel zo eerlijk.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden