Joint venture in VS

Arla ziet gat in markt voor schone cheddar

23 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Arla slaat de handen ineen met de Amerikaanse coöperatie Dairy Farmers of America (DFA) om cheddar te gaan maken. Daarvoor wil Arla gaan inzetten op een hoge kwaliteit, oftewel het gebruik van melk zonder groeihormonen en kunstmatige ingrediënten. Bijkomend voordeel is dat het invoerquotum zo omzeild kan worden.  

Arla gaat samen met 8 melkveehouders van Dairy Farmers of America (DFA) cheddar produceren. Nu al is cheddar een hele grote markt in de VS en bestaat een derde van alle kazen die Amerikaanse consumenten kopen uit cheddar, maar Arla ziet nog een kans. 'Maar heel weinig merken bieden cheddar aan gemaakt van de hoogste kwaliteit melk zonder groeihormonen en kunstmatige ingrediënten.'  

53

miljoen

euro kost nieuwe fabriek

Gezamenlijk gaan de partijen een fabriek bouwen in het westelijk deel van de staat New York. Die melk gaat geleverd worden door 8 DFA melkveehouders, welke jaarlijks 70.000 ton melk zullen gaan produceren. De melk die gebruikt gaat worden moet aan dezelfde eisen voldoen als de melk in Europa. Met de joint venture is een bedrag gemoeid van 53 miljoen euro, waarvan Arla 20 procent voor zijn rekening neemt. 

Voor het van oorsprong Scandinavische bedrijf brengt het twee voordelen met zich mee. De eerste is dat daarmee het beperkte invoerquotum omzeild kan worden en ten tweede wordt Arla door de cheddar aantrekkelijker voor retailers. In het verlengde kan het helpen bij de verkoop van Europese producten. 

Arla krijgt uiteindelijk 20 procent van de aandelen, DFA 70 procent en de 8 melkveehouders ontvangen de overige aandelen. In de herfst van 2016 moet de bouw van de fabriek van start gaan en tegen de herfst van 2017 kan deze beginnen met de verwerking van melk. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 23 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10868867/Arla-ziet-gat-in-markt-voor-schone-cheddar-]Arla ziet gat in markt voor schone cheddar[/url]
mooie kans voor Arla,verlicht het overschot aan melk in Europa,dus gunstig voor elke Europese melkveehouder !
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Jaarcijfers 2023

Nabetaling Arla overtreft de eigen verwachtingen

Nieuws melk

Arla zet reststroom in voor insectenproductie

Analyse melk

Arla maakt werk van wei-ingrediënten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden