Organisaties ontevreden

Bonus tot 15 cent te weinig voor melkers

21 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 22 reacties

Twee van de drie belangrijke Nederlandse belangenbehartigers voor de melkveehouderij zijn niet te spreken over het Europese steunpakket. Zowel de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) als de Dutch Dairymen Board (DDB) noemen het een druppel op de gloeiende plaat. Positief is het dat er gepraat wordt over minder melk, maar een bonus van 10 tot 15 cent is echter onvoldoende.  

DossierEuropese steunmaatregelen  

'De voorgestelde maatregelen zijn onvoldoende, niet goed doordacht en zullen niet het beoogde resultaat hebben', zo schrijven de DDB en NMV. Blij zijn de organisatie dat de Europese Commissie erkent dat de huidige problemen op de zuivelmarkt kunnen worden opgelost door het aanbod aan de vraag aan te passen, maar het voorgestelde steunpakket voorziet daar volgens de organisaties niet in. 

30

cent

betekent minder melk

Een bonus voor melkveehouders moet de productie van melk gaan remmen. Hoe de uitwerking er precies uit gaat zien is nog niet bekend, alleen dat mogelijk het vierde kwartaal als referentie gaan functioneren. De belangenbehartigers onthullen weer een tipje van de sluier en hebben het over een bonus van 10 tot 15 cent. 'Onvoldoende voor boeren die nu al de rekeningen niet meer kunnen betalen.' Zij schatten in dat 40 procent van de melkveehouders geen geld meer in de beurs heeft. 

Ook Eurosceptici stelden al dat melkveehouders pas gaan remmen bij een kostendekkende vergoeding. Dit wordt door de DDB en NMV onderschreven. 'De vaste kosten lopen gewoon door, ook als er minder melk geproduceerd wordt en liggen ver boven 15 cent.' Hun voorstel is dit bedrag vanuit de nationale enveloppe van ongeveer 23 miljoen euro aanvullen tot 30 euro. 'Nu blijven melkveehouders uit pure noodzaak produceren.'

Al met al blijft het een druppel op de gloeiende plaat, want wil de markt weer in evenwicht komen dan stellen de organisaties dat er 6 procent van de melkproductie uit de markt moet worden genomen. Tegen die achtergrond zien de organisaties ook geen voordeel in de verlenging van de interventieperiode van magere melkpoeder tot februari 2017. Wat inhoudt dat interventie drie maanden voor de piek in de melkproductie stopt. 'Op dit moment is al meer dan 3 procent van de melkproductie in de Europese Unie, dus meer dan de totale meerproductie in 2015, met subsidie opgeslagen.'

Geen cent aangekomen bij Nederlandse melkveehouder

Een laatste heikel punt is de nationale enveloppe die landen krijgen. Ook in september ontving Nederland geld. 'Van dat steunpakket is overigens nog geen cent aangekomen bij de Nederlandse melkveehouders. Met het geld uit de nationale enveloppe voor Nederland zijn secundaire projecten gefinancierd en de salarissen van adviseurs en projectmedewerkers betaald. Dit moet niet nog eens gebeuren.' Alleen wanneer melkveehouders de koeien vroeg in het jaar naar buiten deden was er een bonus. 

Net zoals in september pleiten de DDB en de NMV ervoor om in Nederland het geld in te zetten om de melkproductie te verlagen en daarmee het fosfaatoverschot terug te dringen. Meer specifiek pleit de DDB voor een slachtpremie voor 500 euro per koe en dan alleen voor melkgevende koeien. Iets wat gaat helpen bij de derogatie-onderhandelingen. Iets wat nu als een donkere wolk boven Nederlandse melkveehouders hangt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
22 reacties
Hendriksen 21 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10870805/Bonus-van-10-tot-15-cent-te-weinig-voor-melkers-]Bonus van 10 tot 15 cent te weinig voor melkers[/url]
Pff..Die melkveehouders.
Vinden het heel normaal dat er hulp komt vanuit de overheid als het ff slecht gaat. En roepen nu zelfs dat het niet genoeg is.
Ga je eens diep schamen.
Melkveehouders in Europa zijn zelf schuld aan het overaanbod en gaan nu hun handje ophouden in Brussel.
Wat ben je dan voor kerel?
Abonnee
Ronnie 21 Juli 2016
Wat zijn het kleuters die NMV en DDB. Er is niks mis met deze melkprijs dit is markt werking en die moet je niet verstoren. Alle omstandigheden om melk te produceren zijn over de hele wereld gewoon goed. Dus veel melk !!! Als er straks 3 % te weinig melk is kan de melkprijs zo maar weer 43 cnt zijn . Laten we de boeren met wateroverlast helpen !!! Ik ben zelf ook melkveehouder !!!
rubo 21 Juli 2016
helemaal geen steun uitroken dan wordt het vanzelf weer beter
veehouder 150 koeien
Feike 21 Juli 2016
1 april 2015, Bevrijdingsdag! Grote stallen en volgas! Nu niet piepen dat het dat het pijn doet. Veehouder 37 koeien
tinus 21 Juli 2016
Juist,en weg met de toeslag/betalingsrechten en alles terugbetalen van de afgelopen 10 jaar...met rente!
Rabo 21 Juli 2016
Fijn hee als iedereen op 1 lijn zit
peter 21 Juli 2016
ik hoop dat het tij eens keert en mensen in europa maken de hongers winters nog eens mee van de oorlogse jaren , dat ze bloem knolletjes moesten eten. Die mensen die zo over boeren praten moesten zich schamen! ondankbare honden!
cor 21 Juli 2016
peter
jij moet je schamen dat je naar zulke ellendige tijden verlangt.
Ik ben zelf ook boer maar kan toch niet zeggen dat ik er op het einde van de rit zoveel slechter van ben geworden.
Gezien de gewerkte uren ook niet heel veel beter geef ik toe, maar ik geniet er elke dag van.
De melkveehouderij heeft de afgelopen 25 jaar 2 mindere jaren gekend en het laatste is nog maar net over de helft.
Je zou bijna zeggen: ond..... h... !
Melkveehoudster Alexis. 21 Juli 2016
Iedereen moet zich schamen. Wat is nou 0,25 eurocent voor een liter vloeibaar wit goud, zeer gezond en lekker. 27 jaar geleden kregen we 0,99 nederlandse cent voor een liter melk, terwijl de kostprijs veel lager was. Kijk eens wat frisdrank kost in de winkel of water. Dit heeft niks met ondernemersschap uit te staan, de melkprijs is veel te laag, als de huidige boeren de rekeningen niet meer kunnen betalen, hoe zullen er dan ooit weer nieuwe jonge melkveehouders komen? Wij zijn al 27 jaar aan de gang en kunnen het nog wel bolwerken, maar voor een jonge boer zal het heel pijnlijk zijn.
Tarwe 21 Juli 2016
Melkprijs is zeer zeker niet te laag. Julie kostprijs is veel te hoog. Eigenschuld dikke bult.
Tarwe 21 Juli 2016
Melkprijs is zeer zeker niet te laag. Julie kostprijs is veel te hoog. Eigenschuld dikke bult.
Wimpie 21 Juli 2016
De meeste reacties geven alweer aan wat een ongelofelijke einzelgangers de meeste melkveehouders toch zijn. Ikke ikke ikke en de rest kan stikke, applaus voor je zelf!
Klaas 22 Juli 2016
Marktwerking is prima, en daar horen soms lage prijzen bij. maar als externe factoren de markt in onbalans brengen dan vindt ik wel dat er verantwoordelijkheid genomen moet worden, hiermee doel ik uiteraard op de handelsboycot m.b.t. Rusland.
De markt zal altijd herstellen, zorgwekkender vind ik het bestaan van betalingsrechten en de komst van fosfaatrechten met een slecht gefundeerd plafond. Jan huitema is het enige positieve, die is bezig met een probleem om te buigen in een grote kans. Hulde.
Klaas 130 k
peter 22 Juli 2016
Beste Cor,
volgens mij kun je niet rekenen! Hoeveel uren moeten we meer en harder werken voor het zelfde of minder inkomen? meer regels (en zijn deze beter) controle's etc. allemaal mensen die van ONS eten! meer kalfjes meer koeien en alles brengt minder op. Op deze wijze hoeven mijn kinderen geen slaaaaf te worden van de bureaucratie. of wil je zeggen dat JIJ minder uren maakt en meer verdient!
peter 22 Juli 2016
oh ja Cor
als jij je respectloos en als slaaf laat gebruiken door de staat is dit volledig jouw keus. vrijheid van mening (DEMOCRATIE)
cor 22 Juli 2016
peter
ik ben ook vreselijk gefrustreerd door de technocratische bureaucratie die volledig de plank mis slaat maar om nu naar een hongerwinter te verlangen vind ik gewoon veel te ver gaan.
Ik kan niet rekenen nee en toch weet ik dat ik het financieel zeker niet minder heb dan vrienden en kennissen met andere banen (prima banen).
Maar dat zijn de werkelijke slaven , je 100% inzetten voor een ander en na 25 jaar ijskoud op straat gegooid.
Nee ik heb het prima!!!!
advies: niet al te veel rekenen , dingen die in de landbouw goed zijn uit te rekenen houden geen stand , allemaal korte termijn
Geef profiteurs zo weinig mogelijk kans want ik ben het met je eens : die zijn er een hoop onderweg
Henk 23 Juli 2016
Velen hebben de mond vol van 'marktwerking' en 'marktprijs'. Handicap in deze is dat de veehouders op de wereldmarkt moeten concurreren, maar dan wel met een rugzak vol ballast! Ballast in de vorm van fosfaatrechten, AMvB, fosfaatreferentie, mestverwerking, bevroren eenheden of zelfs terug in aantallen.
Nederland heeft achteraf gezien niks te zoeken op die zogenaamde 'vrije markt'! In ruil voor het melkquotum hebben we een veelvoud aan andere vormen van quotering terug gekregen.
En daarmee zouden wij moeten kunnen concurreren op de vrije markt?

Dream on!
Abonnee
Akkerbouwer 23 Juli 2016
Het is vervelend dat de melkprijs omlaag is gegaan, een logisch gevolg van meer productie, er is meer aanbod dan vraag. Steun is niet nodig laat de markt zijn werking doen. Als de aardappelen ver onder kostprijs worden verkocht krijg ik ook geen steun, je bent ondernemer, en je moet zorgen dat je niet afhankelijk bent van steun.
koolhoeve 23 Juli 2016
de schuld van alles is de europese commissie.
zij hebben de schuld dat rusland ons boicot
ze laten nu ons het gelag betalen.
inplaats van ons in deze cricis te helpen
siepel 23 Juli 2016
vraag en aanbod bepaalt de prijs. Het is nog nooit anders geweest. Ook bij ons als akkerbouwers. Dus even niet zeueren als veeboer. Je kon dit zien aankomen.
Iwab 24 Juli 2016
Toen de tarwe 100 euro per ton was er geen extra geld van de overheid. De melkvee sector heeft dit door groei echt aan zichzelf te danken
Willy 24 Juli 2016
Dit is alleen voordeel voor de grote melk plas verhogers gratis fosfaat rechten krijgen en nu een bonus als ze in minder leveren. Dit is toch belachgelijk. In Denemarken krijgt elke boer € 8000. groot of klein als steun
Robert 26 Juli 2016
Ik snap niet hoe jullie aan een bedrag van 10 tot 15 cent komen. Er is een budget van € 150 miljoen voor vrijwillige productie beperking. Dit programma is alleen actief in het 4e kwartaal. Gedurende die periode wordt er in de EU ca 38,5 miljard melk geproduceerd.
Bij een afname van de melkproductie tov 2015 van 5% heb je dus al veel meer nodig, zelf op basis van 'slechts' € 0,10/kg :

38.500.000.000 x 5% = 1.925.000.000 x € 0,10/kg = € 192.500.000

Bij een vergoeding van €0,15/kg stijgt dit naar 288 miljoen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden