Hoogste niveau sinds 14 jaar

Ieren brengen fors meer koeien naar de slacht

23 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

De productie van rundvlees schiet door het dak, althans de verwachting is dat het aantal slachtingen in Ierland volgend jaar het hoogste niveau sinds 14 jaar gaat bereiken. Ook in Nederland liggen stijgende slachtcijfers op de loer, aangezien het fosfaatproductieplan aanstuurt op een krimp van zo’n 170.000 koeien.

De verwachting is dat het aantal slachtingen in Ierland volgend jaar met 120.000 dieren opklimt tot 1,75 miljoen koeien. Cijfers tonen aan dat het slachtcijfer in Ierland sowieso flink in de lift zit, want ook dit jaar plust het slachtcijfer naar verwachting met 80.000 koeien omhoog tot 1,64 miljoen dieren. Voor komend jaar is dus de verwachting dat de stijgende trend alleen maar verder doorzet.

De rundveestapel is Ierland is flink gegroeid in het afgelopen jaar. Sinds september 2015 is het aantal kalveren met 57 duizend dieren toegenomen, terwijl er ook fors meer pinken geteld zijn. In totaal is de Ierse rundveestapel in ruim een jaar tijd met 5,1 procent toegenomen.  

De snelgroeiende veestapel komt voor de Ieren eigenlijk precies op een verkeerd moment, aangezien de vraag op de belangrijkste afzetmarkt haperingen vertoont. Door de Brexit heeft het Britse pond flink aan waarde moeten inleveren en hierdoor is het voor Groot-Brittannië flink duurder om goederen in te voeren. De gevolgen zijn dan ook  terug te zien in de export van de Ierse rundveesector. In september stagneerde de uitvoer van rundvlees naar Groot-Brittannië met 14 procent tot ruim 14.000 ton. Dit in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden