Boterprijs in de lift

Opbeurende vooruitzichten zuivelmarkt voor 2017

22 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Hoewel de zuivelmarkt in een betere stemming verkeert, is de markt fragiel. Dat valt op te maken uit het Rabobank rapport over het vierde kwartaal van 2016 en de verwachting voor 2017.

Richting het einde van 2016 is het melkaanbod in de zeven grootste exportregio’s teruggevallen met een geschatte 2.6 miljoen ton ten opzichte van de tweede helft vorig jaar. In dezelfde periode nam ook de export af met een opvallende 4.5 miljoen ton. Het verschil zit ‘m in de groeiende vraag in de Verenigde Staten en Europa. Aan de opbouw van voorraden, wat eerder dit jaar nog in rap tempo aan de gang was, is dan ook een einde gekomen.

EU-productie blijft in 2017 op laag pitje 

Met de mondiale melkproductie in de tweede jaarhelft is het volgens de bank karig gesteld. De Europese productie is aan het verkrappen; niet alleen vanwege de lage prijzen, maar ook in reactie op het overheidsbeleid. Zuivelprijzen gingen daarop omhoog, maar grootste aanjager was toch wel de vraag naar boter.

Eind november kwamen prijzen boven de 4.000 euro per ton uit; dat is 63 procent hoger dan zes maanden ervoor. Gouda en Edam worden verhandeld op een prijsniveau van meer dan 3.000 euro per ton; bijna de helft meer dan in mei. Rauwe melk brengt op de spotmarkt momenteel meer dan 40 euro per 100 kg op terwijl dat zes maanden geleden nog onder de 20 euro uitkwam. Magere melkpoeder zit nu boven de 2.000 euro per ton.

Voor het nieuwe jaar verwacht Rabobank dat, ondanks de hogere prijzen, de productie in de zeven grootste EU-landen op een laag pitje blijft. In elk geval tot in het tweede kwartaal en de piek in het volgende seizoen. Stijgen de prijzen verder, dan kan de productie in het de tweede helft van 2017 groeien met tenminste 1.2 procent. Andere factoren op de internationale zuivelmarkt die spelen zijn dat de Chinezen weer op de markt terugkeren wat leidt tot een importstijging van 20 procent en de sterker wordende Amerikaanse dollar. In combinatie met stijgende grondstofprijzen, kan dat de vraag van andere belangrijke importregio’s beïnvloeden.

In 2017 blijven prijzen van boterproducten in de lift. Kaas en boterprijzen blijven klimmen, maar eiwitprijzen stagneren. Met het vorderen van het jaar en de groeiende productie, dwingen een sterke dollar en mogelijk ook de aanhoudende lage olieprijzen de zuivelprijzen wat te matigen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
anton 22 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10872767/Opbeurende-vooruitzichten-zuivelmarkt-voor-2017]Opbeurende vooruitzichten zuivelmarkt voor 2017[/url]
als dit zo is waarom kan friesland campina de melk niet een verwerkt krijgen kijk maar naar de maatregel die ze nu weer verzonnen hebben.
jan 22 December 2016
rabobank praat net zoals de wind waait een half jaar geleden nog helemaal anders
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden