Verpachters over stoppers

Liquiditeitsvoorschot bij verkoop van fosfaatrechten

6 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

De stoppersregeling voor melkveehouders die vanaf 20 februari wordt opengesteld, heeft ook gevolgen voor pacht. Verpachters willen niet achterblijven met grond en infrastructuur zónder fosfaatrechten. Verder kunnen stoppende melkveehouders een liquiditeitsvoorschot krijgen op de verkoop van fosfaatrechten.

Verpachters willen voorkomen dat zij, na bedrijfsbeëindiging door de pachter, achterblijven met grond en infrastructuur zónder fosfaatrechten. De Federatie Particulier Grondbezit (FPG) adviseert verpachters dan ook om goede afspraken te maken met pachters over de stoppersregeling. Door vooraf het gesprek aan te gaan kunnen volgens de FPG vervelende situaties of zelfs juridische conflicten achteraf worden voorkomen. Er is namelijk nog veel onduidelijk over de waarde en eigendomsverdeling van fosfaatrechten bij verkoop ervan. 

De federatie vergelijkt de situatie met de invoering van de melkquotering. Toen is, na jarenlange opbouw van jurisprudentie, uiteindelijk een eigendomsverdeling van 50/50 aanvaard tussen pachter en verpachter. Indien de pachter stopte met zijn melkveehouderij leverde hij zijn deel van het melkquotum verplicht - tegen vergoeding - terug aan de verpachter.

Vergelijkbare situatie als met invoering melkquotering

De stoppersregeling zorgt ervoor dat stoppende melkveehouders in aanmerking komen voor een premie per dier in 2017. Een aanvulling daarop is een liquiditeitsvoorziening door banken. Daarmee kunnen melkveehouders in 2017 een liquiditeitsvoorschot krijgen op de verkoop van fosfaatrechten per 2018.

Dit is een extra stimulans om het moment van stoppen naar voren te halen en zodoende ook in 2017 een bijdrage te leveren aan het beperken van de fosfaatproductie. De voorziene ingangsdatum voor het stelsel van fosfaatrechten is 1 januari 2018.

De stoppersregeling maakt deel uit van het bredere fosfaatreductieplan van de melkveesector. In de komende dagen zal de subsidieregeling met de exacte voorwaarden worden gepubliceerd. De premie van de stoppersregeling is in de eerste tranche 1.200 euro per koe. De hoogte van het liquiditeitsvoorschot is nog onbekend. De Rabobank en staatssecretaris Van Dam gaan er vanuit dat er veel belangstelling is om te stoppen, mogelijk 5 tot zelfs 10 procent van de melkveehouders.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
john 6 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873300/Liquiditeitsvoorschot-bij-verkoop-van-fosfaatrechten]Liquiditeitsvoorschot bij verkoop van fosfaatrechten[/url]
als verpachter sta je toch in je handen te klappen als een pachter stopt en je kan je grond met vrije pacht ter beschikking stellen aan een groeier? waarom dan ook nog net dat beetje afpakken waardoor de pachter een beetje fatsoenlijk kan stoppen? andersom kan je als verpachter ook stellen dat de pachter de helft bijdraagt in de aanschaf van nieuwe fosfaatrechten...
bas 6 Februari 2017
dit wordt nog een heel verhaal.Volgens lto in het dvhn 6 februari, zijn de banken begonnen met het gedwongen in de verkoop doen van veehouderijbedrijven,Dit gaan ze gefaseerd doen om geen prijsval te veroorzaken.Dus beetje verdeelt over het hele land, geen wonder dat de verpachters zich nu melden
bas 6 Februari 2017
dit wordt nog een heel verhaal.Volgens lto in het dvhn 6 februari, zijn de banken begonnen met het gedwongen in de verkoop doen van veehouderijbedrijven,Dit gaan ze gefaseerd doen om geen prijsval te veroorzaken.Dus beetje verdeelt over het hele land, geen wonder dat de verpachters zich nu melden
Jan 10 Februari 2017
Het heeft veel boeren forse bedragen gekost om middels melkquota een veestapel op te bouwen. Quota wat niets meer waard was aan het eind van de periode. Nu heet het fosfaatrecht. Is het dan eerlijk dat je de helft van dit recht weer delen moet met een verpachter. Misschien kun je de verpachter het eerste recht van koop toekennen. Tegen marktprijs wel te verstaan.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws fosfaat

Fosfaatmarkt langzaam iets beweeglijker

Aangeboden: Farmers Funding & Advies

'Ook op dit prijsniveau is grondaankoop mogelijk'

Analyse Fosfaat

Fosfaatkoper begint over jaargrens heen te kijken

Nieuws Grond

Gemiddelde prijs bouwland passeert de ton

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden