Reden dreiging onbekend

Rusland dreigt zuivel uit Nieuw-Zeeland te weren

20 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Volgens de Russische veterinaire inspectiedienst Rosselkhoznadzor gaat Rusland opnieuw dreigen met een stop op de zuivelimport vanuit Nieuw-Zeeland. Het is echter nog onduidelijk waar de dreiging een gevolg van is.

Het is niet de eerste keer dat de zuivelexport vanuit Nieuw-Zeeland onder druk wordt gezet door Rusland. In 2013 weigerde Rusland 61 van de 81 bedrijven die zuivel naar Rusland exporteerden. In verschillende zuivelproducten uit Nieuw-Zeeland werd toentertijd een bacterie aangetroffen. Zelfs nadat Fonterra alle producten had gezuiverd, bleef de Russische regering achter zijn keuze staan. 

Uiteindelijk besloot Rusland in 2015 de ban op zuivelproducten uit Nieuw-Zeeland deels op te heffen. De Russische regering koos ervoor om 29 bedrijven weer te laten exporteren naar Rusland. Echter wordt boter uit Nieuw-Zeeland nog steeds geweigerd in Rusland. 

In eerste instantie leek de importstop een groot effect te hebben op de zuivelexport van Nieuw-Zeeland. In 2012 (voor de stop) was de zuivelexport naar Rusland 86 miljoen. In 2015 waren de gevolgen van de sanctie van Rusland wel duidelijk zichtbaar. De zuivelexport daalde dat jaar naar 31 miljoen. In 2016 steeg dit echter naar verrassende hoogtes. Nieuw-Zeeland wist toen 104 miljoen te verdienen met de zuivelexport. 

Rundvlees uit Nieuw-Zeeland werd in februari al geweigerd door Rusland

Begin februari zei veterinair instituut Rosselkhoznadzor dat het ook rundvlees uit Nieuw-Zeeland zou gaan weigeren. Dit naar aanleiding van de vondst van de bacterie Listeria en het verboden middel ractopamine in het vlees uit Nieuw-Zeeland. In oktober 2016 volgde er ook al een waarschuwing vanuit Rusland voor de vondst van Listeria in de import vanuit Nieuw-Zeeland. Dit volgde echter niet tot een stop op import vanuit Nieuw-Zeeland, omdat nader onderzoek liet zien dat het om minimale hoeveelheden gingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Rusland voert zuivelexport gestaag op

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Nieuws melk

Kaas en WPC lichtpuntjes in zwakke zuivelexport VS

Nieuws melk

Canada houdt melkinvasie uit VS tegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden