De fosfaatproductie van de veehouderij is in 2017 gedaald met 9,2 miljoen kilo. Dat blijkt uit de derde kwartaalrapportage van het CBS. Volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) is het van belang om deze resultaten de rest van het jaar vast te houden. Dit om de derogatie niet te verliezen. Zo laat Kamp op woensdag 18 oktober weten in een Kamerbrief.
Het doel van de maatregelen is om de fosfaatproductie van de veestapel te verlagen met 8,2 miljoen kilo fosfaat. De omvang van de veestapel is de afgelopen maanden sterk gedaald, maar in de laatste maand is er weer een toename van 10.000 GVE geconstateerd.
Minister Kamp waarschuwt ervoor dat deze stijging de komende maanden niet moet voortzetten, omdat dit de derogatie in gevaar kan brengen. "Ik roep de sector op om de behaalde resultaten vast te houden en om de omvang van de melkveestapel, richting het einde van het jaar, niet verder te laten stijgen."
Wat is er tot nu toe behaald?
Tot nu toe heeft het vrijwilliger voerspoor geleid tot een reductie van 2,9 miljoen kilo fosfaat. Daarmee is ruim voldaan aan het doel van 1,7 miljoen kilo fosfaat. Door de stoppersregeling is bijna 31.000 GVE afgevoerd, waardoor de productie met 1,2 miljoen kilo is gedaald.
Ook bij het omstreden fosfaatreductieplan is de beoogde reductie van 5 miljoen kilo fosfaat behaald. Op 1 oktober 2017 is 5,1 miljoen kilo fosfaat gereduceerd. In totaal is de productie van de veestapel met 9,2 miljoen kilo fosfaat afgenomen.
Varkenshouderij telt mee
Bij de actualisatie van de gegevens is ook rekening gehouden met de fosfaatreductie in de varkenshouderij. Het gaat om 1,8 miljoen kilo fosfaat. In de prognose is tevens rekening gehouden met minder pluimvee. Dit komt door leegstand, veroorzaakt door de fipronilcrisis.
Daarmee komt de totale daling van de fosfaatproductie uit op 10,8 miljoen kilo, ten opzichte van de uitgangspositie. Als de fosfaatproductie gelijk zou blijven aan de situatie op 1 oktober 2017, dan zou de jaarproductie uitkomen op 168,7 miljoen kilo.
Ruwvoer is grootste onzekerheid
De grootste onzekerheid is het fosforgehalte in ruwvoer. Ook de ontwikkeling van de melkproductie per koe is onbekend. Aan het einde van het jaar moet de fosfaatproductie onder het plafond van 172,9 miljoen kilo uitkomen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10876253/kamp-laat-veestapel-niet-te-hard-groeien][/url]