Er kan niet meer gesproken worden van een normale droogte, maar het is nu een uitzonderlijke situatie. Daarom vraagt Helma Lodders (VVD) om een langer uitrijdseizoen. Ook uit ze haar zorgen over de voederwinning in de veehouderij. Ze krijgt steun van Jan Huitema, Europarlementariër namens de VVD.
Het droogterecord van 1976 werd woensdag 25 juli verbroken. Dat de situatie met de dag zorgelijker wordt, blijkt ook in de melkveehouderij. Daar wordt steeds vaker naar creatieve methoden gezocht om snijmaïs van water te voorzien. Ondertussen is het bij de akkerbouwers de vraag hoe groot de opbrengstverliezen gaan zijn, want die zijn niet meer te voorkomen.
Veehouderij helpen
Voor Lodders en Huitema is het een reden om vragen te stellen over de eventuele maatregelen die genomen kunnen worden om de veehouderij te helpen. Circa 1 week geleden kwam naar buiten dat de Europese Commissie (EC) in 8 Europese lidstaten een vrijstelling gegeven heeft voor de vergroeningseisen. Daardoor mag het vee ook grazen in Ecologische Aandachtsgebieden (EA) en op percelen die meedoen aan gewasdiversificatie. Huitema vraagt nu of Nederland ook van deze versoepeling gebruik kan maken.
Eerder stelde de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) dat dit in Nederland snel zou kunnen worden doorgevoerd, maar dat dit ook afhankelijk is van de situatie in de melkveehouderij. Zowel de Nederlandse Melkveehouderij Vakbond (NMV) als LTO Nederland gaf aan het begin van de laatste week van juli aan dat er nog geen geluiden te horen zijn over grote problemen in de voedervoorziening.
Dit betekent echter niet dat er helemaal niets aan de hand is in de melkveehouderij, want op de zandgrond is het gras op diverse plaatsen verloren gegaan door de zon. Ook heeft snijmaïs met grote schade te maken. Huitema heeft ook gevraagd of er ruimte is om meer regels in het kader van goede landbouwpraktijk te versoepelen, om zodoende de tijd van de aanvraag voor een ontheffing te besparen.
Als laatste heeft Huitema gevraagd of het mogelijk is om de voorwaarden voor het scheuren van het grasland te versoepelen. Lodders sluit daarop aan door diezelfde vraag ook aan minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) te stellen.
Zorgen over uitrijden van mest
Een ander punt van zorg is het uitrijdseizoen voor mest. Lodders vraagt Schouten of ze de mening deelt dat we in een "uitzonderlijke situatie zijn beland". Door de droogte ontstaan er problemen in de werkzaamheden, zoals het uitrijden van mest, scheuren van het grasland en het voldoen aan de vergroeningseisen. Concreet vraagt Lodders om het uitrijdseizoen met minimaal 1 maand te verlengen.
Lodders vraagt of deze vragen snel beantwoord kunnen worden, om te voorkomen dat er onder slechte omstandigheden werkzaamheden worden verricht. Deze zorgen hoort LTO Nederland ook terug uit het veld. Cumela stelt hierbij wel dat LTO Nederland de kartrekker is in dit dossier, zo stelt Jaap Uenk, voorzitter van de sectie meststoffendistributie van brancheorganisatie Cumela Nederland.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879397/ook-nederlands-ruwvoer-is-in-gevaar][/url]