Shutterstock

Analyse Countus Melkvee Index

Rendement melkveehouder vlakt af

6 Februari 2019 - Wouter Baan

De Countus Melkvee Index heeft in de afgelopen weken een stijging laten zien, maar die opwaartse lijn zet in de komende maanden waarschijnlijk niet door.

De Countus Melkvee Index is over januari met circa 5 punten gestegen tot 95,2 punten, waarbij 100 als het langjarig gemiddelde geldt. De opwaartse lijn is voornamelijk een gevolg van de positieve prijsontwikkelingen op de zuivelmarkt.

Magere melkpoeder in de lift
Een voorbeeld van die goede prijsontwikkelingen is de prijs van magere melkpoeder (ZuivelNL), want deze is sinds de jaarwisseling met €160 gestegen tot €1.950 per ton. Daarnaast noteren de kaas- en boterprijzen overwegend stabiel. De stemming op de melkpoedermarkt is verbeterd, nu de interventievoorraad voor 99% verkocht is.

De melkveehouders zien de ontwikkeling nog niet terug in de melkprijs, want die reageert doorgaans met vertraging op de oplopende noteringen. In de afgelopen maanden toonden de melkprijzen overwegend dalingen, maar er spreidt zich nu een net. FrieslandCampina heeft de garantieprijs voor februari zelfs wat verhoogd. De melkprijzen bij Arla en A-ware noteren deze maand stabiel.

Ontspanning aan kostenkant
Aan de kostenkant noteren de mestafzetkosten ongeveer €20 per kuub, wat historisch gezien hoog is. Het uitrijdseizoen staat voor de deur en dat zorgt normaliter voor ontspanning op de mestmarkt. De verwachting is dat de brokprijzen de komende maanden afvlakken en wellicht zelfs dalen. De afgelopen maanden stonden juist in het teken van oplopende voerprijzen. 

Voor de komende maanden voorziet de Index geen verdere verbetering van het rendement. Een stabiel rendement ligt in het verschiet en die zal net onder het langjarig gemiddelde blijven. 

De Index is de afgelopen weken met circa 5 punten gestegen.
In het langjarige perspectief is het rendement ondergemiddeld. 
De verwachting is dat de opwaartse lijn de komende maanden afvlakt.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Nieuws Melk

Rabobank voorziet betere marge voor melkveehouder

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Nieuws Melk

Ierse melkaanvoer zakt nog dieper weg

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden