Agrifoto

Nieuws Fosfaatrechtenstelsel

Brussel weigert inzage in staatssteunbeschikking

26 Februari 2019 - 11 reacties

De Europese Commissie (EC) heeft het Eurowob-verzoek van 'Innovatief uit de Knel' afgewezen. De actiegroep, die bestaat uit honderden knelgevallen, wil weten wat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met de EC afgesproken heeft omtrent de staatssteunbeschikking van het fosfaatrechtenstelsel.

De EC weigert inzage te geven in de documenten, waar Innovatief uit de Knel om gevraagd heeft via een Eurowob-verzoek. De EC verschuilt zich daarbij achter het argument 'privacyredenen'. Henk Antonissen, de woordvoerder van Innovatief uit de Knel, meldt dat de actiegroep geen genoegen neemt met dat antwoord en overweegt naar de rechtbank te stappen. "Wij willen weten wat het ministerie met de EC afgesproken heeft bij het opstellen van de staatssteunbeschikking."

Antonissen vindt dat de knelgevallen recht hebben om te weten of er bij het opstellen van de staatssteunbeschikking bepaald is of fosfaatrechten ook aan vleesveehouders toegekend mochten worden, zoals in praktijk is gebeurd. Daardoor is vorig jaar bij de toekenning van de rechten het fosfaatplafond (84,9 miljoen kilo) overschreden, waardoor er geen ruimte meer was om knelgevallen tegemoet te komen. 

Vervolgstappen
De groep knelgevallen wordt bijgestaan door advocaat Eric Janssen van Kneppelhout & Korthals Advocaten uit Rotterdam. Janssen laat weten dat hij bezwaar gaat maken tegen de afwijzing van het Eurowob-verzoek. Dat verzoek is de advocaat momenteel aan het voorbereiden en zal binnen enkele dagen worden ingediend. "Waarom de Europese Commissie het verzoek in eerste instantie heeft afgewezen, is mij niet duidelijk. Er wordt geen specifieke onderbouwing gegeven."

De advocaat denkt goede argumenten te hebben waardoor het Eurowob-verzoek in tweede instantie wel wordt ingewilligd. Tegelijkertijd sluit hij een volgende afwijzing niet uit. "Bij verzoeken omtrent besluitvorming is de EC wel vaker terughoudend met het verstrekken van gegevens." Als het bezwaar wordt afgewezen, dan zijn er nog 2 vervolgstappen: de zaak kan worden aangespannen bij het Hof van Justitie van de Europese Unie en/of de Europese ombudsman kan worden geraadpleegd.

Schimmig
Voor Antonissen lijkt het door de afwijzing net of de beleidsmakers iets te verbergen hebben. Hij vindt dat zo'n verzoek überhaupt al een zware stap is om inzage in het tot stand komen van de staatssteunbeschikking te krijgen. De privacyredenen die de EC opwerpt, vindt Antonissen geen legitieme reden. "Het gaat ons niet om de personen, maar om de inhoud. Desnoods worden de namen van de betreffende ambtenaren en andere betrokkenen achterwege gehouden."

Antonissen meldt dat actiegroep Innovatief uit de Knel nog lang niet uitgestreden is. "Wij gaan fanatiek door en hebben nog meer actiepunten in het vat zitten." Welke dat precies zijn, wil de woordvoerder nog niet zeggen. 

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
Abonnee
Pietje Bio 26 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10881492/brussel-weigert-inzage-in-staatssteunbeschikking]Brussel weigert inzage in staatssteunbeschikking[/url]
Zouden de knelgevallen alsnog ruimte krijgen?
Jpk 26 Februari 2019
De krant brengt leugens in het land .maar de volgende dag zijn we het alweer vergeten. Dit gaat ook op bijde electronische snelweg
Mooi weer voor allerlei werkzaamheden
Piet 27 Februari 2019
Oeps, wat heeft de EC te verbergen??
hans 28 Februari 2019
En bij succes , innovatief in de knel mogen de niet grondgebonden melkveehouders nog een keer gekort worden ?
Wanneer dit gebeurd ontstaan weer nieuwe knelgevallen!!

Ook zou ik pleiten wanneer antonissen en zijn vervolg gelijk krijgt om rechten alleen toe te kennen wanneer bedrijf grondgebonden is
Kempenboer 28 Februari 2019
Gewoon wachten tot er een kolencentral stil gelegd wordt met compensatie door het rijk. Dat hadden de eigenaren van de centrales ook kunnen voorzien, de klimaatafspraken lagen er al langer. Dan kunnen we daar mooi jurispudentie op los laten.
Pater 28 Februari 2019
Henk en de advocaten varen er wel bij en de zogenaamde knelgevallen kunnen het gelach betalen Henk heeft op dit moment geen ander werk wat betaald word. Puin ruimen die hij met verkeerd advies heeft veroorzaakt heeft hij geen trek in .
Ik vind dat hij de bedrijven die hij op het verkeerde spoor heeft gezet de problemen maar gratis mee op moet lossen en niet oever de rug van de collega s die al in geleverd hebben . Henk en zijn advocaten zijn grote profiteurs van de verenging Innovatief in de Knel deze mensen komen steeds verder in de knel omdat de contributie veel te hoog is
Henk 28 Februari 2019
Bij elke wetswijziging hoort een overgangsregeling! Gewoon wanbeleid door de overheid! Laat het Europese Hof de wet maar afschieten. Ik denk dat de overheid ook een zorgplicht heeft.
De slachtoffers zijn nu de slaven van de samenleving, triest!
leonardo2 28 Februari 2019
er zijn toch europa verkiezingen doe er wat aan weg met die communisten bende!!!!
Pater 1 Maart 2019
Henk iedereen wist dat er wat aan zat te komen De grootste hoop zogenaamde knelgevallen heeft met voorbedachte rade gehandeld ook jij hebt er bij je klanten aan mee gewerkt .Bedrijfsplannen gemaakt die de Rabo niet wou financieren voorbeeld langs de snelweg waar Koolen bij is gesprongen voor eigen gewin Je moet gewoon niet zeuren wij hebben twee jaar eerder gebouwd en de stal ook niet vol plaats voor 50 koeien meer melk quote bij gekocht nu kan ik daar ook nog niet eens vol melken want wij moesten 8.3 % inleveren dus ik ben nog een groter knelgeval want ik moet twee keer rechten kopen Ik zou zeggen lost iedereen zelf de problemen maar op zonder je collega s te naaien leef maar wat zuiniger en werk zelf maar wat harder
schoenmakers1 1 Maart 2019
pater, je wordt niet door je collega`s genaaid, maar door de overheid, slim gespeelt door hen, dat je de schuld van het ongemak bij iemand anders neer legt als waar deze ligt
Abonnee
info 2 Maart 2019
Ze wachten zo lang mogelijk dan zijn de ergste knelgevallen niet meer op de markt want zij stoppen of moeten binnenkort wel stoppen. DIEP TRIEST
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Analyse Fosfaatrechten

Nieuw melkgeld en regen stuwen prijs fosfaatrechten

Nieuws Fosfaatrechten

Lagere afroming heeft op prijs fosfaat amper effect

Nieuws Fosfaatrechten

Juridische stappen tegen fosfaatkorting in de maak

Analyse Fosfaatrechten

'Huidige vraagprijs lease fosfaatrecht te gortig'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief