Shutterstock

Nieuws Melk

Zuivelfabriek haalt melk vaker uit Duitsland

7 Maart 2019 - Tim Roetman - 4 reacties

De Nederlandse zuivelverwerkers oriënteren zich steeds vaker op Duitsland en België voor het ophalen van de melk. Door de introductie van het fosfaatrechtenstelsel is de rek namelijk uit de Nederlandse melkaanvoer. 

In Nederland werd vorig jaar 13,9 miljoen ton melk geproduceerd, terwijl dat in 2017 nog 14,3 miljoen ton was (-2,93%). In de komende jaren kan de melkaanvoer, volgens nieuw onderzoek van Rabobank, maximaal tot 14 miljoen ton stijgen, maar dan is het maximum bereikt. Zuivelverwerkers die groei ambiëren, moeten volgens Rabobank daarom vooral over de grens op zoek naar melk. 

In de Belgische en Duitse gebieden die aan Nederland grenzen, wordt per jaar 8 miljoen tot 12 miljoen ton melk geproduceerd. Rabobank ziet in die gebieden mogelijkheden voor Nederlandse zuivelverwerkers om, ondanks de krimpende melkaanvoer in eigen land, toch uit te breiden. Door de mogelijkheid tot vrije handel tussen de Europese lidstaten zijn er geen problemen om melk uit een ander land te importeren. 

Meer melk uit Duitsland
De bovenstaande trend is de laatste jaren al in gang gezet. Uit cijfers van Eurostat blijkt namelijk dat er steeds meer melk vanuit Duitsland wordt geïmporteerd. In 2012 kwam 306.000 ton vloeibare melk vanuit Duitsland naar Nederland, waar dit cijfer in 2017 toegenomen is tot 556.000 ton. Het is een stijging van van 82%. De cijfers over 2018 zijn nog niet bekend. 

Daarnaast is de export van vloeibare melk naar Duitsland afgenomen. In 2017 werd er 30.000 ton minder naar onze oosterburen geëxporteerd dan in 2012, waarmee de import is afgenomen tot 75.000 ton. Dit betekent dat er de laatste jaren meer melk in Nederland blijft; de melkproductie is tussen 2012 en 2017 namelijk met 2,7 miljoen ton is toegenomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
mt 7 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10881600/zuivelfabriek-haalt-melk-vaker-uit-duitsland]Zuivelfabriek haalt melk vaker uit Duitsland[/url]

Wat hebben we het hiervoor elkaar; koeien afgeslacht, dmv reductie, met medewerking zuivel.

Nederlandse boeren laten barsten, en de maar melk over de grens halen.
Daar ook dezelfde achterlijke eisen??
Abonnee
Jo 8 Maart 2019
Het is vreemd dat er steeds meer melk uit het buitenland wordt gehaald.
Wij moeten aan allerlei voorwaarden voldoen zoals geen 2e en 2e generatie antibiotica, in Duitsland wordt nog volop Excenel gebruikt en is er geen medirund of iets dergelijks ook geen Koekompas of Focus Planet.
Ook is het in Duitsland niet gebruikelijk dat het onderhoud van melkinstallaties en melktanken wordt geborgd in een centraal systeem. En zo kun je nog wel even doorgaan.
Hoe is dit uit te leggen naar de consument als dit openbaar gemaakt wordt in de landelijke pers?
Die melk gaat wel in Nederland gewoon naar de supermarkten.
Wordt toch
peter 8 Maart 2019
het FEIT is dat eigen (zogenaamd eigenaren) leden van rfc zijn te duur met melk produceren , dus strengere eisen stellen is de enigste manier om het uit te betalen melkgeld te verminderen. ik heb dit al vaker aangegeven op vergaderingen er werd mij toen gezegd als het me niet bevalt moest ik maar stoppen sindsdien ben ik nooit meer naar een vergadering geweest. Het heeft toch geen zin om die toneelstukken van de zoge"stemde ""ledenraad"""" en directie aan te horen. en steeds weer met meer kwaliteits indoctrinatie naar huis te worden gestuurd!!! waren onze voor ouders niet capabel om kwaliteits melk af te leveren zonder allemaal dat foqus gedoe. Ze moeten eerst eens leren werken en snijden in eigen middelen en niet steeds de leden voor de kar spannen ten gunst van een hogere eigen Bonus?

Begin maar met de vergaderingen af te schaffen kost véééél teveel en zet de nieuwe regels, eisen,BOETES en dwangmiddelen maar met een klik op de mail. IK ga nog liever kijken naar een toneelstuk van kinderen op de kleuter school (+-5jaar) als zo'n arogante boeven bende nog te willen zien!!!!

En stuur alle leden een objective enquete (geen subjectieve enqute waarvan de uitkomst van tevoren alvast staat, ) wat de LEDEN willen.
peter 8 Maart 2019
vroeger konden we op melkweb discusieren hierover dit hebben ze bij rfc mond dood gemaakt. bedankt
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

Canadese melkprijzen drie maanden bevroren

Nieuws Melk

Franse en Spaanse melkprijzen aan kop in EU

Analyse melk

2023 jaar met toch hoge melkprijs én weinig marge

Nieuws Melk

Nederlandse melkaanvoer dieper in het rood

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox