Lakeview Images / Shutterstock.com

Nieuws Overname Westland

Is Chinese overname een directe aanval op Fonterra?

8 Juli 2019 - Eric de Lijster

De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Westland Milk Products wordt overgenomen door de Chinese zuivelreus Yili Group. De overname leidt tot het nodige tumult in de Nieuw-Zeelandse zuivelsector, omdat de vrees bestaat dat de Chinezen op deze manier de duimschroeven willen aandraaien bij zuivelgigant Fonterra. 

De 430 leden-melkveehouders van Westland Milk Products zijn afgelopen week met een overgrote meerderheid (94%) akkoord gegaan met het bod van Yili: $588 miljoen* (omgerekend circa €350 miljoen). Dit bod was heel verleidelijk, want het bedrag van omgerekend $3,41 per aandeel lag meer dan 3 keer zo hoog als de geschatte waarde van €1. Bovendien krijgen de melkveehouders de toezegging dat Yili Group voor de periode van 10 jaar minimaal de boerderijprijs van Fonterra (de Farm Gate Milk Price) uitbetaald.

Een gemiddeld lid-melkveebedrijf van Westland krijgt, zo hebben Nieuw-Zeelandse media berekend, ongeveer $500.000 (bijna €300.000) op zijn rekening overgemaakt. Dat is mooi meegenomen, daar het in de Nieuw-Zeelandse melkveehouderij al niet bijster soepel loopt. Voeg daarbij dat Westland Milk al enige tijd financieel krap zit en moeite heeft om op het gebied van de melkprijs te concurreren met Fonterra.

Bod te mooi
Echter, daar schuilt bij critici het addertje onder het gras. Zij beschouwen het bod van Yili als 'te mooi om waar te zijn' en zien de aankoop van niet als een commerciële, maar met name als een strategische zet. Westland is namelijk niet de eerste aankoop van Yili in Nieuw-Zeeland. In 2013 nam het bedrijf, waarvan de Chinese overheid voor 25% eigenaar is, Oceania Dairy over. Vanuit diverse hoeken in de Nieuw-Zeelandse zuivel, inclusief leden van het Nieuw-Zeelandse parlement, bestaat nu de vrees dat de Chinese overname leidt tot een directe aanval op Fonterra.

De coöperatieve zuivelaar Fonterra is een paradepaardje voor de Nieuw-Zeelandse economie en 's werelds grootste zuivelexporteur. Een van de belangrijkste afzetmarkten voor Fonterra is China. Nu Yili vastere voet op de Nieuw-Zeelandse thuismarkt heeft gezet, wordt gevreesd dat de positie van Fonterra onder druk komt te staan. Net als bij Westland is de financiële basis van Fonterra ook niet bijster solide.

Fonterra in buitenlandse handen?
Een Nieuw-Zeelandse econoom en adviseur voor de Nieuw-Zeelandse regering, waarschuwde vorige week dat Fonterra in buitenlandse handen dreigt te vallen. Die melding leidde tot veel commotie in de sector en bij het management van Fonterra. In een verklaring meldt het bedrijf bezig te zijn met een strategische heroriëntatie en veel vertrouwen te hebben in de toekomst.

Westland Milk Products behaalde in 2018 een omzet van $693 miljoen en collecteerde in het seizoen 2017/2018 circa 689 miljoen liter. Het bedrijf exporteert jaarlijks naar 40 landen. Meer dan de helft van het verkochte assortiment bestaat uit boter, melkvet (AMF) en melkpoeders.

*Het gaat hier om Nieuw-Zeelandse dollars.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra vecht zich in op Britse zuivelmarkt

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden