FrieslandCampina

Nieuws Dutch Milk Foundation

Maar liefst 230 leden weg bij FrieslandCampina

16 Juli 2019 - 13 reacties

De afgelopen 12 maanden zijn maar liefst 230 leden-melkveehouders van FrieslandCampina overgestapt naar een andere zuivelverwerker. Dit blijkt uit cijfers van stichting Dutch Milk Foundation (DMF). A-ware lijkt het merendeel van de melkveebedrijven te hebben ingelijfd als leverancier.

Het aantal overstappers van 1 juli 2018 tot 1 juli 2019 is uitzonderlijk hoog in vergelijking met andere jaren. Tussen juli 2017 en juli 2018 maakten bijvoorbeeld 47 melkveehouders gebruik van de regeling, waarbij zij aanspraak maken op een vertrekpremie van €5 per 100 kilo melk. 

Veel overstappers
Een woordvoerder van DMF bevestigd dat vooral vorig jaar zomer veel melkveehouders zijn vertrokken, al laat hij verdere details in het midden. Naar verluidt zijn echter veruit de meeste melkveehouders verhuisd naar A-ware. In de afgelopen 10 jaar werden in totaal 407 aanvragen behandeld, waarvan 387 zijn goedgekeurd.

De zogeheten vertrekregeling vloeit voort uit de fusie tussen Friesland Foods en Campina in 2008. De Europese Commissie keurde de deal destijds goed, onder voorwaarde dat 1,2 miljard kilo boerderijmelk ter beschikking kwam aan derden. In totaal is nu 37% van dit volume vergeven aan andere partijen. Dit betekent dat de regeling voorlopig nog overeind blijft.

Onrust binnen FrieslandCampina
De exodus binnen FrieslandCampina is hoogst waarschijnlijk een gevolg van onrust binnen de zuivelcoöperatie. Zo kwam FrieslandCampina vorig jaar onder meer de gebalanceerde groei-regeling, waardoor groeiende melkveehouders het risico lopen om gekort te worden op het melkgeld. Dit leidde toen tot veel ophef. Daarbij introduceerde de zuivelcoöperatie de PlanetProof-melkstroom, wat ook niet door alle leden in dank werd afgenomen.

Tegelijkertijd was A-ware in die periode actief met het werven van nieuwe melkveehouders. De kaasmaker organiseerde diverse wervingsdagen, waarbij potentiële leveranciers welkom werden geheten door de top van het bedrijf. Ook kregen zij een rondleiding kregen door de nieuwe fabriek in Heerenveen. 

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
13 reacties
Abonnee
Dirk 16 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10883278/maar-liefst-230-leden-weg-bij-frieslandcampina]Maar liefst 230 leden weg bij FrieslandCampina[/url]
sneu, in en in triest...…………. voor de vertrekkers.
ze hebben kennelijk de vertrekpremie en ledenkapitaal hard nodig om het hoofd boven water te houden.
velen zullen nog volgen.
Drikus 16 Juli 2019
Beste Dirk . Als dat zo is ? . Dan is het uiteindelijk als dat geld op is einde oeffening .
Piet Jansen 16 Juli 2019
Deze vertrekkers hebben zich laten verlijden door A-ware. Mooie woorden vooraf, gewone melkprijs achteraf!
schoenmakers 1 16 Juli 2019
ik denk dat de vertrekkers het zinkende schip tijdig verlaten hebben.
allewies 16 Juli 2019
de tijd zal leren wie er goed zit. over 5 jaar weet je meer
andre vw 16 Juli 2019
Heb in 1989 al besloten om te vertrekken.
Heb er geen spijt van.
Abonnee
beste 16 Juli 2019
waarom heeft iedereen toch z'n vooroordeel bij de gene die bij Campina vertrokken is? kijk als je ontevreden bent over wat hun voor jou betekenen dan vertrek je toch? waarom zou je blijven als je niet achter hun plannen staat? heel de tijd dwars liggen op de vergadering omdat je het een kut organisatie vindt wordt toch niemand blij van. en waarom zou je spijt hebben als je 1000% achter je beslissing staat heb je nooit spijt. waar zijn de trouwen Campina fans bang voor, ze moeten blij zijn dat ze nog bij Campina zitten het is toch zo zegt men onze Coöperatie de boeren leden hebben het toch voor het zeggen, kun je blij zijn dat je daar bij mag horen.
Abonnee
Dirk 17 Juli 2019
beste, inderdaad joh, trots om bij rfc te mogen horen.
Dat onderschrijven wij van ganser harte.
Ik heb gehoord over vertrekkers, die met tranen in de ogen afscheid hebben genomen.
Je wordt er niet vrolijk van hoor.
Wie kan daar plezier in- of leedvermaak over hebben?
Verder wil ik nog even zeggen, dat ik de indruk heb dat sommige reageerders hier helemaal geen lid zijn rfc.
Dat blijkt al uit het feit dat ze kennelijk niet op de hoogte zijn dat het totaal uit keren vertrekbedrag van te voren al vaststond en is gereserveerd.
Dus een potje wat leeg zou raken is totale onzin.
RFC leden die de afdelingsvergaderingen altijd bezocht hebben, dan wel de melkmails altijd lezen zijn hiervan op de hoogte.
RFC is geen boerenlullenondernemig geleidt door nog grotere boerenlullen. Nee, een solide coop met zeer bekwame bestuurders en dito management en dat haar leden goed informeert
Met recht trots om hier bij te mogen horen!!!
Kees 17 Juli 2019
Vertrokken bij FC en FF (ForFarmers). Per saldo een gelijke melkprijs en fors betere prijs/kwaliteit brokken. Van beide samen een miljoen euro meegekregen en nu een heerlijke vakantie op de Malediven.
De melkweg 17 Juli 2019
Een onderneming die planet proof als standaard wil, bij zulke linkse flauwekul daar wil je toch niet aan leveren.
Peter 17 Juli 2019
Hoe dom zijn de huidige leden van Rfc dat ze al die flauwekul aan nieuwe regels en verschuivingen van melkgeld nog accepteren ?! Het duurt niet lang meer en er gaan nog meer leden stoppen of over stappen en wie gaat deze uitbetalen? Juist ja de overige leden volgend jaar gaat de garantie prijs min 1 euro/100kg melk regels worden strenger dus minder melkgeld per lid. Het wordt hoogtijd dat de leden weer zeggenschap krijgen doormidden van stemmen lefenraadsleden zijn niet meer representatief om de leden te vertegenwoordigen!
Abonnee
Vunderink 18 Juli 2019
Je moet als lid bij RFC blijven zitten en wachten tot nog maar een paar duizend leden over zijn en dan voor een paar miljarden euro's de toko verkopen. Loop je lekker binnen.
schoenmakers 1 20 Juli 2019
Is campina niet die club die partner is van natuurmonumenten?

Als je je daar aan conformeert, dan weet je toch al genoeg!
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Achtergrond Melk

Winnaars en verliezers op Nederlandse zuivelmarkt

Analyse Melk

Óók FrieslandCampina meldt zich in jacht op boer

Nieuws Melk

A-ware rondt overname poederfabriek Aalter af

Nieuws Melk

41 melkveehouders weg bij FrieslandCampina

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief