Shutterstock

Analyse Countus Melkvee Index

Melkvee Index voorziet stabiele periode

5 November 2019 - Kimberly Bakker

De Countus Melkvee Index heeft in oktober een flinke stijging neergezet, maar die vlakt inmiddels af. Ook voor de komende maanden voorziet de Index een stabiele periode, al wordt het langjarig gemiddelde waarschijnlijk niet aangetikt.

Tussen september en oktober ging de Countus Melkvee Index met rasse schreden omhoog naar 92,8 punten, een plus van 6 punten. Ook over de afgelopen maand zijn forse stappen naar boven gezet. De Melkvee Index is in oktober namelijk met 4,2 punten gestegen tot 97 punten, waarbij 100 punten als het langjarig gemiddelde geldt. Dit betekent dat de Index nog steeds onder het gemiddelde noteert, iets wat vorig jaar in deze periode niet het geval was; met name doordat de melkprijzen vorig jaar in deze periode hoger waren.

Lagere kosten, stabiele inkomsten
Het is niet verrassend dat de Melkvee Index de afgelopen weken zo hard gestegen is. De melkprijzen zijn over de maand oktober namelijk stabiel gebleven of verder gestegen. Dat het langjarig gemiddelde niet gehaald wordt, komt onder andere doordat de melkprijzen van de verschillende zuivelverwerkers lager liggen dan in eerdere jaren het geval was.

De Countus Melkvee Index noteert eind oktober 97 punten. 

Aan de kostenkant is de prijsbeweging juist neerwaarts. Zo is de prijs van fosfaatrechten in de maand oktober verder gezakt en ook de voerprijzen noteerden in de afgelopen maand stabiel of omlaag. Al met al zorgt het voor een (relatief gezien) positief rendement op de meeste Nederlandse melkveebedrijven.

Stabiele periode verwacht
Voor de komende weken voorziet de Countus Melkvee Index een stabiele periode. Dit wordt ondersteund doordat verschillende melkverwerkers de melkprijs afgelopen week verhoogd hebben. Daarnaast is de verwachting dat de voerprijzen voor nu onder het 5-jarig gemiddelde blijven noteren, waardoor de kosten voor de melkveehouders relatief laag zullen zijn. Een kleine kanttekening is wel dat de prijs van fosfaatrechten weer wat aanstalten naar boven maakt, al noteert de prijs nog altijd fors onder het niveau van vorig jaar.

Er wordt een relatief stabiele periode verwacht.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden