Shutterstock

Nieuws Stikstof

Commissie Remkes: 'Koe in wei geen probleem'

19 December 2019 - Wouter Baan - 8 reacties

De Commissie Remkes adviseert het kabinet om af te zien van de vergunningplicht voor weidegang en bemesten. Dit valt te lezen in een rapport van het Adviescollege Stikstofproblematiek, waar dagblad Trouw de hand op heeft weten te leggen.

De Raad van State oordeelde bij het afschieten van de PAS dat koeien illegaal in de wei lopen omdat ze stikstof uitscheiden. Niet een melkveehouder, maar de overheid handelde volgens de Raad van State illegaal door een vergunningsplicht achterwege te laten.

Geen negatieve effecten 
Het oordeel van de Raad van State zorgde voor veel tumult in agrarisch Nederland. Op sociale media uiten zij hun ongenoegen onder #wereldopzijnkop. Minister Carola Schouten zei van de zomer dat ze het probleem praktisch wilde oplossen en vroeg de Commissie Remkes om advies. Die adviseert dat een vergunningsplicht niet nodig is, omdat weidegang nagenoeg nooit negatieve effecten heeft op het milieu.

Een vergunningsplicht lijkt er sowieso niet van te komen. Een van de afspraken die het Landbouw Collectief deze week met het kabinet heeft gemaakt, is dat weidegang en bemesten niet belemmerd wordt. Wel is het goed mogelijk dat milieuactiegroepen de beslissing aanvechten bij de rechter. 

Groei bij FrieslandCampina
Ondanks de ophef, blijven zuivelverwerkers weidegang (financieel) stimuleren. Zo meldt FrieslandCampina vandaag dat dit jaar 248 leden-melkveehouders zijn overgestapt op weidegang. Dit is een stijging van 1,8%, waarmee de zuivelcoöperatie nu het landelijk gemiddelde van 83% evenaart. FrieslandCampina keert €1,50 per 100 kilo melk aan weidepremie uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
andre vw 19 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10885098/commissie-remkes-koe-in-wei-geen-probleem]Commissie Remkes: 'Koe in wei geen probleem'[/url]
KOE IN DE WEI GEEN PROBLEEM.!
Alleen deze tekst zegt al genoeg over de waan van de dag.
Ton Westgeest 19 December 2019
De overheid handelde volgens de Raad van State illegaal door een vergunningsplicht achterwege te laten.
Dit zijn we wel gewend van de overheid, tal van industrieën hebben ook geen NB vergunning, krijgen wel een stortvergunning en uitbreidings vergunning(Chemours, DSM, Amercentrale)
Een bepaalde groep is gewoon makkelijker te pakken, we zien dat o.a. ook bij de belasting!!
Ton 19 December 2019
Remkes en Schouten kunnen van alles vinden, maar meerdere juristen alsook MOB hebben al aangegeven dat de Raad van State hier korte metten mee maakt. Of heeft Remkes inmiddels een positief advies van de Raad van State hierover ontvangen?
Peter 34 19 December 2019
"Wel is het goed mogelijk dat milieuactiegroepen de beslissing aanvechten bij de rechter"
Als de overheid de ruimhartige financiering uit het OWS budget nou eens zou stoppen, stopt dat linkse gekrijs en de daaruit voortvloeiende tijdsverspilling van rechters, media en politiek ook.

De RvS schijt er ook van onder de indruk te zijn. Weet de D66-RvS niet dat koeien al veel langer deel uitmaken van de samenleving als die milieuklojoos en dat ze zich volkomen natuurlijk gedragen, ja met methaan en eiwit voor de voeding van de kringloop, geheel volgens ministerieel voorschrift.
Student 19 December 2019
En zo wil de milieu beweging de koeien straks uit de wei en de dierenwelzijn beweging de koeien in de wei en zijn er twee modellen die er iets over zeggen en blijkt meten van welzijn of milieu effecten afhankelijk van te veel factoren

zeg het maar wat je moet doen
Ton Westgeest 19 December 2019
RvS- D66 kan op zijn kop gaan staan wat ze wil maar alles gaat straks, over een paar maanden weer de wei in......
Ook geen Rutte of Schouten houdt dat tegen!!!!
Abonnee
Roy 19 December 2019
Ik dacht dat die rechters het zo druk hebben? Ze moeten hier gewoon geen tijd voor vrij maken evenals dat kort geding van het CBL. Ga boeven vastzetten ofzo!
c.ferdinands 2 Januari 2020
die hele stikstofcrisis gaat net zolang als de tachtige jarige oorlog duren



U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden