Shutterstock

Achtergrond Voedselproductie

Voedselissues uitgelicht: droogte in Australië

24 December 2019 - Jorine Cosse - 4 reacties

Exploderende prijzen voor varkensvlees in China. Recordhoge uienprijzen in India. Ontwrichtende bosbranden in Australië. Het zijn allemaal gebeurtenissen die voor volatiele voedselprijzen zorgen. Boerenbusiness schetst (in de periode rondom Kerst en nieuwjaar) in een reeks artikelen de voedselissues op de verschillende continenten. We trappen af met Oceanië, wat specifieker Australië. 

In Australië is het namelijk droog. Gortdroog zelfs. Al jaren is er in grote delen van het land nauwelijks regen gevallen. Het lijkt wel of het elk jaar droger wordt. Nog voor de zomer 'down under' daadwerkelijk was begonnen, lagen de dagtemperaturen al boven de 40 graden Celsius. Boeren in het land kunnen niet veel anders dan dealen met de steeds nijpender wordende situatie, die volgens sommige geleerden het gevolg is van klimaatverandering. 

Lage tarweoogst 
Een gebrek aan regen maakt dat de gewassen slecht groeien. De zomer van 2018 was de droogste in 50 jaar tijd en de tarweoogst van 2019 was de kleinste in 11 jaar tijd. Daarmee valt de tarweoogst (wat het belangrijkste gewas is) 35% lager uit dan het 10-jarig gemiddelde. Ook de andere gewassen kwijnen weg. De 'Aussies' produceerden dit jaar slechts een slordige 17 miljoen ton, wat bijna een halvering is van de recordhoge oogst van 2016. 

Australië is daardoor verdwenen uit de top van grootste tarwe-exporteurs. Voorheen was Australië nog een top-3 exporteur, maar door de droogte is het land weggezakt tot de 11 plek. Slechts een kleine 3% van de wereldwijde tarwe is nog afkomstig uit Australië. Door droogte aan de oostkust is de binnenlandse vraag naar tarwe toegenomen en dit gaat ten koste van de export. 

Droogte decimeert melkproductie
Voor de Australische (melk)veehouders zijn het eveneens zware tijden. De melkproductie is de laatste jaren flink opgedroogd en zakt in 2020 naar schatting van het Amerikaanse landbouwministerie tot het laagste niveau in 25 jaar. De daling in productie is grotendeels te wijten aan de aanhoudende droogte, waardoor de melkveehouders ruwvoer moeten bijkopen. Ruwvoer is echter schaars en daardoor duur. De droogte zorgt ook voor een watertekort, waardoor ook de waterprijzen in de lift zitten.

Veel melkveehouders kunnen de oplopende kosten niet meer bijbenen, waardoor zij genoodzaakt zijn om hun beste koeien te ruimen. Dit wordt mede gestimuleerd door de goede vleesprijzen. China is namelijk aan de markt voor Australisch rundvlees, omdat het land kampt met een groot tekort aan (varkens)vlees. 

Korte termijn politiek
Met andere woorden: Australische melkveehouders doen aan korte termijn politiek. Daarmee drukken zij de kosten, maar tegelijkertijd vallen daarmee ook hun productiemiddelen weg. Er klinken nu zelfs geluiden dat Australië een netto-zuivelimporteur wordt, wanneer de productie niet snel aantrekt. Het opbouwen van een kudde kan echter jaren duren.

De Australische overheid werkt aan een noodplan om de melkveehouderij er weer bovenop te krijgen. Dit plan verschijnt naar verluidt in de loop van 2020. Ook heeft het Australische ministerie van landbouw $15 miljoen vrijgemaakt voor een pakket met ondersteunende maatregelen en tevens is er $6,9 miljoen beschikbaar gesteld voor subsidies om de energiekosten te verlagen.

In december 2019 heeft de zuivelsector samen met de overheid de zogenoemde 'Dairy Code of Conduct' opgesteld. Dit moet melkveehouders houvast bieden in de onderhandelingen over een faire melkprijs, wat in deze moeilijke tijden van groot belang is. 

Alleen regen helpt
Alle goede bedoelingen van de Australische overheid ten spijt, alleen veel regen kan het tij voor de geplaagde boeren keren. Toen in november de droge delen van het land eindelijk op regenval getrakteerd werden, konden veel boeren hun geluk niet op. Er is echter veel meer vocht nodig. Sommige delen van het land hebben namelijk al in geen 5 jaar regen gehad. Meteorologen verwachten echter dat de zomer van 2020 opnieuw warm en droog wordt. In december liepen de temperaturen opnieuw op tot 45 graden Celsius. Op korte termijn is er dus geen zicht op dat de situatie verbeterd.

Hevige bosbranden
Sterker nog: de situatie verslechterd met de dag. Australië heeft ondertussen al wekenlang te kampen met extreme bosbranden in verschillende deelstaten, zoals New South Wales en Victoria. Volgens persbureau Reuters zijn door de bosbranden al 6 mensen omgekomen. Ook zijn er honderden huizen verwoest. In totaal ging al 1,2 miljoen hectare aan natuur in vlammen op. Dit gebied is zo groot als de provincies Groningen en Overijssel bij elkaar. De droogte werkt dus op alle fronten ontwrichtend voor de samenleving. De verwachting is dat de regen nog maanden op zich laat wachten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Thomas 24 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10885138/voedselissues-uitgelicht-droogte-in-australi]Voedselissues uitgelicht: droogte in Australië [/url]
De groenten worden nog schaars de komende maanden.
Marie 24 December 2019
Het gaat ook om watermanagement. Niet zover van de droge gebieden en de hevige bosbranden, heb je ook het stroomgebied van 4 grote rivieren. Die stromen de andere kant op. Er zit een bergketen tussen. Met een waterleidng van 2m diameter pomp je grote hoeveelden water de andere kant op, richting Sydney en Melbourne. Het is een technisch oplossing voor een al heel oud probleem.. Als men het daar niet als probleem ziet, moeten wij er ook geen aandacht aanbesteden.
janus van de lange Dirk. 24 December 2019
das slimme oplossing Marie.
nu die indianen nog overtuigen.
Rudmer 30 December 2019
Goed stukje journalistic weer. Heel land over een zijde scheren. Er is een gedeelte wat since lange tijd weer een geweldig seizoen heeft. Waarschijnlijk grote dan heel Nederland. Contrast is erg groot. Maar ik heb een groene kerst gehad en zijn hier nog niet klaar met het hooien.
Auteur doe eens beter je best en verdiep je eens beter in het onderwerp waar je over wilt schrijven. Hebben top seizoen hier. Doesn't stop!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden