Shutterstock

Nieuws Fosfaatrechten

Afroming op fosfaatrechten blijft voorlopig 20 procent

18 Mei 2020 - Chanti Oussoren

Het aantal uitgegeven fosfaatrechten ligt nog steeds boven het plafond. Het afromingspercentage zal daarom voorlopig 20% blijven, zo meldt landbouwminister Carola Schouten vandaag (18 mei) in een kamerbrief. Op termijn biedt de minister melkveehouders de mogelijkheid om zonder afroming maximaal 100 kilo fosfaat te leasen. 

Op 1 mei 2020 lag het aantal fosfaatrechten nog steeds op ruim 85,7 miljoen kilo. Hiervan ligt het aantal fosfaatrechten in de melkveehouderij op 85,1 miljoen kilo. Het rechtenaantal bevindt zich dus nog altijd boven het sectorplafond melkveehouderij van 84,9 kilo. Er is in 2019 ruim 359.000 kilo aan fosfaatrechten afgeroomd, waarvan ruim 157.000 kilo in december. 

Schouten ziet de verhoging van het afromingspercentage als een effectieve maatregel en laat daarom het afromingspercentage op 20%. De verhoogde afroming wordt pas doorgehaald, wanneer het aantal rechten weer onder het plafond zit. En aangezien de fosfaathandel dit jaar vooralsnog rustig verloopt, kan het nog wel even duren voordat het zover is. 

Afromingsvrije lease
De actualisering van de excretieforfaits voor melkvee, zoals eerder belooft, heeft volgens Schouten nog niet plaatsgevonden. Dit omdat het aantal uitgegeven fosfaatrechten zich nog boven het plafond bevinden. De actualisering gebeurd worden wanneer het aantal fosfaatrechten onder het plafond zit.

Dan krijgen melkveehouders ook de mogelijkheid om fosfaatrechten om jaarlijks 100 kilo fosfaat te leasen, zonder dat er wordt afgeroomd. Daarmee geeft Schouten gehoor aan de gezamenlijke motie van Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD). Hiermee worden melkveehouders flexibeler, wanneer ze in een hogere fosfaatklasse dreigen te komen. 

Klik hier om de Kamerbrief te lezen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden