Shutterstock

Nieuws Stikstofcrisis

Schouten geeft geheim niet, FDF toert op naar RIVM

17 Juli 2020 - Jorine Cosse - 3 reacties

Omdat de onderbouwing van de voermaatregel niet voor het gestelde ultimatum is vrijgegeven, slepen de stichtingen  Stikstofclaim (SSC) en Agri Facts (STAF) het ministerie van Landbouw voor de rechter in een kort geding. Farmers Defence Force (FDF) heeft daarop haar actiedoel vastgesteld voor de landelijke actiedag komende woensdag: het RIVM in Bilthoven.

Beide stichtingen hadden het landbouwministerie tot vandaag (17 juli 12 uur) de tijd gegeven om de informatie op te leveren, maar dat is niet gebeurd. Het ministerie kwam wel met een brief over de 'Wet openbaarheid van bestuur'-procedure (WOB), maar hierover had de organisaties al aangegeven dat zij hier geen genoegen mee nemen. Een WOB kan maanden duren, tijd die deze stikstofcrisis niet heeft.

Landbouwminister Carola Schouten wil dus kennelijk niet uit zichzelf de calculatie van de voermaatregel prijsgeven. De stichtingen willen daarom via een kort geding gedaan krijgen dat Schouten wel deze informatie prijsgeeft. Naar verwachting bepaalt de rechtbank aanstaande maandag of dinsdag de datum van de zitting.

Kort geding
Volgens de stichtingen is de urgentie voor een kort geding groot genoeg, aangezien de aangekondigde krachtvoerregeling - die moet worden ingevoerd op 1 september - de gezondheid van de koeien kan beïnvloeden. Als de kantonrechter in dit geval in het voordeel van de SSC en STAF oordeelt, moet LNV de onderbouwing van het huidige voerspoor vrijgeven. Of het ministerie dat direct moet doen, is afwachten. Eind vorig jaar kreeg het RIVM na een uitspraak van de rechter nog weken de tijd om alle data van de stikstofemissie openbaar te maken. 

Farmers Defence Force (FDF) heeft door de weigering van het landbouwministerie om de berekeningen openbaar te maken, haar actiedoel ook opnieuw bepaald. Dit wordt nu het RIVM in Bilthoven. Het is de tweede keer dat het instituut een stoet trekkers mag verwelkomen. Op 16 oktober vorig jaar was er al een grote demonstratie van trekkers nabij Utrecht, als voorbode van het grote boerenprotest op het Malieveld.

Politieke keuzes
FDF spreekt in een bericht aan haar volgers dan ook van een déjà vu, referend na de eerdere rechtsgang van Stichting Mesdag Zuivelfonds destijds.  "Er wordt ons een voermaatregel door de strot geduwd, waarvan de berekeningsmethode verborgen wordt gehouden." Volgens de beweging overheersen politieke keuzes bij het RIVM boven wetenschappelijk bewijs. Daarbij wordt onder meer gewezen op de stikstofemissie van snelwegen, waarbij andere uitgangspunten worden gehanteerd.

FDF probeert ook akkerbouwers te enthousiasmeren met de boodschap dat de actie verder gaat dan de voermaatregel en dat akkerbouwers ook op het 'verlanglijstje van Schouten & Co staan'. "Phytophthora is straks ook niet meer te bestrijden."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Gijs 19 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10888404/schouten-geeft-geheim-niet-fdf-toert-op-naar-rivm]Schouten geeft geheim niet, FDF toert op naar RIVM[/url]
FDF is uit op vertraging van noodzakelijke maatregelen. Eerder heeft zij ook al gedaan en van alles gesuggereerd dat de berekeningen van het RIVM fout zouden zijn. FDF zat fout en meteen met een ferme deuk in de reputatie. Dit is een achterhoede gevecht.
Abonnee
Jan kievit 20 Juli 2020
De metingen van stikstof uitstoot zijn niet betrouwbaar . Paard en wagen min schouten wil op de bestuurdersstoel van de dierhouderij gaan zitten hier moet fel oppositie tegen gevoerd worden de ondernemer is de bestuurder van zijn bedrijf dit zijn grondrechten van onze denmocratie
regelbedenker 20 Juli 2020
Nee Gijs, FDF zat niet fout, maar de rivm, maar je past goed bij de overheid, gewoon de waarheid blijven verdraaien om je eigen verborgen agenda uit te voeren, als een ambtenaar de waarheid gaat spreken wordt hij ontslagen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden