DarioZg / Shutterstock.com

Nieuws Halfjaarcijfers

Moederbedrijf Leerdammer spint garen bij corona

6 Augustus 2020 - Wouter Baan - 2 reacties

Het resultaat van de Bel Group, het moederbedrijf van Leerdammer, laat geen veer door de coronacrisis. De Franse kaasproducent zag de nettowinst in de eerste helft van dit jaar met maar liefst 30% toenemen tot €175 miljoen. In die zin is het opvallend dat de Nederlandse tak van het concern de melkprijs verhoudingsgewijs flink heeft verlaagd.

De hogere winst vloeit voort uit meer omzet, al groeide deze parameter verhoudingsgewijs veel minder hard. Het Franse kaasconcern zette in de eerste 6 maanden van dit jaar 1,73 miljard om, bijna 5% meer dan dezelfde periode vorig jaar. De omzetgroei, mede dankzij gunstige wisselkoersen, kwam vooral in het eerste kwartaal tot stand toen het coronavirus in Europa nog minder een issue was. Door de lockdown in veel landen zakte de omzet in het tweede kwartaal wat terug. De groene cijfers kwamen echter niet in gevaar. Wel houdt Bel een slag om de arm voor de tweede helft van dit jaar, vanwege de economische onzekerheid in de wereld.

Margeverbetering in coronatijd
De winststijging in de afgelopen maanden is exceptioneel en naar eigen zeggen te danken aan margeverbetering. De brutowinst pluste met bijna 40% tot €175 miljoen. Onder de streep bleef €105 miljoen over, tegenover €80 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De winststijging is mede veroorzaakt door goede verkopen in de Verenigde Staten en China. Het zachte kazenmerk 'La vache qui rit' wordt daarbij specifiek als succesnummer genoemd.

De winststijging van de Bel Group is opvallend, wanneer we de cijfers vergelijken met die van FrieslandCampina waar de baten grotendeels verdampten door de coronacrisis. Beide zuivelconcerns zijn weliswaar 1 op 1 niet met elkaar te vergelijken, maar de afzetmarkten overlappen elkaar wel voor een deel. De winst van FrieslandCampina lag in het eerste helft van dit jaar bovendien maar €5 miljoen hoger, terwijl de omzet het drievoudige bedraagt. Wanneer we de resultaten afzetten tegen die van de Franse zuivelgigant Danone, dan is eveneens een contradictie zichtbaar. Zowel de omzet als winst van Danone zakten terug in het eerste bedrijf van 2020, al kwam dit vooral door de minder presterende watertak.

Melkprijs Bel Leerdammer hard onderuit
Aan de melkprijs van Bel Leerdammer is de hogere winst van het moederbedrijf niet af te lezen. Sterker nog, in vergelijking met andere Nederlandse zuivelverwerkers was juist de grootste daling zichtbaar. Sinds februari, toen de coronacrisis op de Europese zuivelmarkt de kop opstak, heeft de melkprijs van Bel Leerdammer al €4,22 ingeleverd.

Over juli blijft de kale melkprijs gelijk op €31,97 per 100 kilo (berekend bij een jaarleverantie van 1 miljoen, bij 4,42% vet en 3,57% eiwit), zo werd vanochtend bekend gemaakt. Op zichzelf is de melkprijs daarmee in zekere zin 'concurrerend', zo blijkt uit de melkprijsvergelijker van Boerenbusiness. Wel is de daling fors in de achterliggende maanden te noemen en op basis van het groepsresultaat van Bel niet per se nodig.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
peter 6 Augustus 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10888633/moederbedrijf-leerdammer-spint-garen-bij-corona]Moederbedrijf Leerdammer spint garen bij corona [/url]

Hoe lang gaan we nog deze bedrijven spekken, wij produceren rond kostprijs! Het is een grote schande walgelijk
Abonnee
tm 6 Augustus 2020

Die leveranciersclub is dus ook gewoon een bierclubje, meer is het niet!

U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Nieuws Melk

Rabobank voorziet betere marge voor melkveehouder

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Nieuws Melk

Ierse melkaanvoer zakt nog dieper weg

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden