Milcobel

Nieuws Sluiting

Milcobel zet streep door verlieslijdende locatie

14 September 2020 - Jorine Cosse

De Belgische melkverwerker Milcobel laat weten haar afdeling melkdrinks in Schoten te sluiten. Begin dit jaar startte de verwerker een transformatietraject waarmee het bedrijf verbeterings- en besparingspotentieel onder de loep neemt. De verouderde locatie in Schoten voldoet niet aan de eisen binnen dit plan.

Het transformatietraject moet de winstgevendheid van de zuivelcoöperatie stimuleren, zodat er een betere melkprijs uitbetaald kan worden aan de leden-melkveehouders. Gezien de productie in Schoten qua winstgevendheid te wensen overlaat en er flink wat kosten gemaakt moeten worden om de verouderde locatie up-to-date te maken, heeft het bestuur gekozen de fabriek af te stoten.

Verlies draaien
De locatie wordt gebruikt om melkdrinks als Inza, Choco! en Yogho! te produceren. Laatst genoemde is al jaren niet rendabel. Volgens Milcobel heeft de coronacrisis laten zien dat de winstgevendheid ook niet opgekrikt kan worden door het volume op te schroeven. Met de sluiting van de fabriek staan 167 banen op het spel.

De sluiting komt overigens wel op een uitgekiend moment, aangezien 60 boze melkveehouders een dag eerder nog bij de locatie in Langemark tegen de lage melkprijs van Milcobel protesteerden. Bij het te woord staan van de melkveehouders meldde het management dat er eind oktober ambitieuze hervormingsplannen gepresenteerd worden. Mogelijk heeft Milcobel de keuze gemaakt deze sluiting eerder door te voeren om vertrouwen te winnen.

Verandering
Niet alleen de productie in Schoten wordt stop gezet, ook alle bijhorende ondersteunende diensten in Schoten en Brugge worden afgebouwd. Het enige product dat aan de sluiting weet te ontkomen is de consumptiemelk in glasverpakking die onder het merk 'Inza' verkocht wordt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden