jadimages / Shutterstock.com

Nieuws Zuivelconsumptie VS

Amerikaan eet steeds meer zuivelproducten

21 September 2020 - Jorine Cosse - 1 reactie

In de Verenigde Staten loopt de zuivelconsumptie per hoofd van de bevolking nog altijd op. Dat blijkt uit onderzoek gebaseerd is op de jaarlijkse cijfers van het Amerikaanse minsterie van Landbouw (USDA). Een stijgende zuivelconsumptie staat niet garant voor een groei van de consumptie van vloeibare melk.

Er is al jaren een stijgende lijn zichtbaar in de zuivelconsumptie van de gemiddelde Amerikaan. In 2019 nam de zuivelconsumptie met 7 pounds (ongeveer 3,2 kilo) per hoofd van de bevolking toe tot een totaal van 653 pounds (ongeveer 296,8 kilo) per jaar. Deze stijging is de op 3 na grootste stijging in het afgelopen decennium. De consumptie van vloeibare zuivel loopt daarentegen al jaren terug. In 2019 werd 4 pounds (ongeveer 1,9 kilo) minder melk gedronken in vergelijking met het jaar ervoor.

Kaas en boter
De plus zit hem met name in de consumptie van kaas en boter. De kaasconsumptie per hoofd van de bevolking is al sinds halverwege de jaren '80 hoger dan de consumptie van vloeibare melk. In 2019 bedroeg de consumptie van Amerikaanse kaas ongeveer 15,5 pounds (ongeveer 7 kilo) per hoofd. Van andere kaassoorten werd ongeveer 22,8 pounds (ongeveer 10,7 kilo) per hoofd gegeten.

Sinds 2002 neemt de boterconsumptie toe, of blijft deze stabiel. In 2019 at de gemiddelde Amerikaan zo'n 6,2 pounds (ongeveer 2,8 kilo) boter per jaar. Een kleine stijging van slechts 0,2 pounds ten opzichte van 2018. Toch zijn de inwoners van de VS bijna 2 kilo boter meer gaan eten sinds 2002.

Vloeibare zuivel
De trend van de afnemende consumptie van vloeibare zuivel en tegelijk een oplopende boter- en kaasconsumptie speelt al sinds 1975. Sinds 2000 is de consumptie teruggelopen met 55 pounds (25 kilo) naar 141 pounds (ongeveer 64,1 kilo) per hoofd. De terugval is zowel te zien bij het volume van de vloeibare zuivel als het percentage van de vloeibare zuivel in de gehele zuivelconsumptie. Waar vloeibare zuivel in 1975 nog goed was voor 46% van het totaal, is dat in 2019 slechts nog 22%.

Een ander beeld dat opvalt binnen de vloeibare zuivelconsumptie is de verandering in aankopen tussen halfvolle zuivelproducten en volle producten. In 2019 werd er ongeveer 46,4 miljard pounds aan vloeibare zuivel gekocht, waarvan 16 miljard uit volle zuivelproducten bestond. Die hoeveelheid was sinds 2007 niet meer behaald. Er lijkt dus een ommekeer in het soort zuivel dat geconsumeerd wordt, al was de toename van volle zuivelproducten niet voldoende om de afname bij de halfvolle (-2%) en magere (-1%) zuivelproducten te compenseren om het totaal weer op te krikken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
peer 22 September 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10889380/amerikaan-drinkt-steeds-meer-melk]Amerikaan drinkt steeds meer melk [/url]
is dit ook soja melk
ben wel eens in supermarkt geweest maar voor 50% VAN HET SCHAP OF MEER WAS SOJAMELK en dan moet je met een veeboer de super in
en dan ging het om de vraag mag je soja wel melk noemen hij vond van niet
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws MELK

Melkaanvoer VS doet stapje terug in april

Analyse Melk

Melkaanvoer Nieuw-Zeeland schiet omlaag

Nieuws Melk

Melkproductie daalt 13 tot 20 procent in West-Europa

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden