Shutterstock

Nieuws Stikstofcrisis

Stikstofplan Schouten is olie op het vuur

14 Oktober 2020 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Voor natuurorganisaties gaat de stikstofaanpak van de regering tot 2030 lang niet ver genoeg. De loon-en grondverzetsector is hoopvol vanwege de gedeeltelijke vrijstelling voor de bouw en in de agrarische sector groeit de frustratie, met name over de PAS-melders. Dat blijkt uit de stroom reacties op de presentatie van de nieuwe plannen van Schouten.

"Eerst legaliseren en registreren, daarna reduceren", zo reageert LTO in 1 zin kort en bondig op de stikstofaanpak die Carola Schouten voor de lange termijn wettelijk wil vastleggen.

De minister zet geen stappen om de agrarische sector tegemoet te komen en laat bestaande problemen bestaan zoals de duizenden PAS-melders die in onzekerheid verkeren en de onduidelijkheid over de registratie van stikstoftransacties. Ook legt de regering te weinig het accent op innovatieve oplossingen, die zorgen voor emissiereductie. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) voorspelt een nieuwe juridische strijd en vindt het onbegrijpelijk dat Schouten het probleem van de PAS-melders met 1 zin afdoet. Namelijk, dat er 'aan wordt gewerkt', terwijl er al zo lang op een oplossing wordt gewacht. Iets wat de minister nota bene zelf heeft toegezegd.  

De brancheorganisatie voor loonwerk-en grondverzet Cumela is hoopvol nu de minister met haar aanpak kenbaar maakt de bouwwereld te willen ontzien met een gedeeltelijke vrijstelling voor bouw-en sloopactiviteiten. Maar de investeringen die nodig zijn voor de aanschaf van emissiearm bouwmaterieel worden door de organisatie bekritiseerd.

Natuurbescherming en rekenmodellen
Vanuit de natuurorganisaties wordt juist gewezen op het resultaat dat de wettelijke vastlegging van de stikstofaanpak in 2030 oplevert: 26% minder stikstofdepositie op kwetsbare natuurgebieden. Dat is volgens hen veel te weinig. Volgens de NMV zouden ook de resultaten die in het verleden zijn behaald meegerekend moeten worden. Volgens Stichting AgriFacts (STAF) voldoet Nederland aan de normen voor natuurbescherming als zou worden gerekend met een Europees rekenmodel, in plaats van het Aerius rekenmodel. Met dezelfde gegevens over dier- en stalemissie komt het Europese model uit een 10-11 kilo stikstofdepositie per hectare en Aerius op 15 kilo. Een verschil van bijna 50%. Voormalig Landbouwcollectief voorzitter Aalt Dijkhuizen deelt deze opvatting.

Reparatie emissienormen
In één van de bijlages bij de toelichting van het stikstofplan geeft Schouten aan juist reden te zien om de bestaande stikstofruimte verder in te perken. De Commissie Deskundigen Meststoffen (CDM) adviseert een reparatie van de huidige dieremissienormen zoals vastgesteld in de Regeling ammoniak en veehouderij (Rav), afhankelijk van het staltype. Schouten is van plan deze aanbeveling over te nemen. Dat heeft met name voor vleeskuikenhouders met een volièrestal gevolgen. Maar ook de varkenshouderij  en melkveehouderij zullen hierdoor vermoedelijk stikstofgebruiksruimte moeten inleveren. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Jan kievit 15 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10889661/stikstofplan-schouten-is-olie-op-het-vuur]Stikstofplan Schouten is olie op het vuur[/url]
Een prestatie leveren is als je betaald wordt van de werkelijke kosten zonder subsidies van de eu en div overheden ned voedsel is van een goede kwaliteit wordt doortelers afzetorganisatie handel veel te laag geprijsd en gedumd als kiloknaller
hans 16 Oktober 2020
Jammer dat wetenschap en beleidsmakers onterecht de luchtvaart zo buiten schot hebben gehouden qua stikstofuitstoot.

Anders konden bouw en boeren gewoon verder, want 80% minder vluchten sinds begin maart, dat scheelt heel veel NOx uitstoot (plus overige broeikasgassen).
Gewoon, gratis en voor niets.

Maar ja, de werkelijkheid benoemen, daar zeg je me wat .....
Pim 17 Oktober 2020
hans schreef:
Jammer dat wetenschap en beleidsmakers onterecht de luchtvaart zo buiten schot hebben gehouden qua stikstofuitstoot.

Anders konden bouw en boeren gewoon verder, want 80% minder vluchten sinds begin maart, dat scheelt heel veel NOx uitstoot (plus overige broeikasgassen).
Gewoon, gratis en voor niets.

Maar ja, de werkelijkheid benoemen, daar zeg je me wat .....
Fileprobleem is opgelost, luchtvervuiling is opgelost, vakantie in eigen land levert ons banen, teruggave huidig pensioengeld en gemiste inkomsten door belastingvrije kerosinelobby.

Vervolgens:
Corona, het vakantievirus word willen en wetens weggezet als domheid voor mensen die tot 2 kunnen tellen door ministers die zelf op vakantie zijn tijdens uitbraak, hun bruiloft vieren en onze grondwet veranderen voor Europa schuilend achter het vakantievirus, hetgeen zowiezo had plaatsgevonden: lobbycratie en democratie gaan niet samen, VVD is het slechtste wat we hadden kunnen kiezen.

Verder:
P.s. wetenschappers worden gemuilkorfd door subsidie, maar schamen zich rot in het buitenland waar wij hun bossen verbranden en tropisch oerwoud lieten slopen voor milieuvriendelijke palmolie.

Onzin?
Hoe is het anders mogelijk dat een ieder die zich verzet weggezet MOET worden als complotgekkie? De waarheid is werken.
Comfortabele waarheid is geen optie voor de PRIMAIRE SECTOR!

realiteitsvervuiling door secondaire sector word een wereldprobleem

Huidige cultuurvernietiging zorgt voor een gemakzucht en het asociale gedrag van hun vluchtelingen: cultuurvernietiging is een eis voor 1 Europa, das reich of Rome: de geschiedenis herhaalt zich tenzij wij ons verzetten.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden