Shutterstock

Nieuws Plantaardige zuivel

Korteweg zet in op kaas zonder melk met Westland

3 December 2020 - Jorine Cosse

Those Vegan Cowboys en kaasbedrijf Westland hebben aangekondigd tegen de zomer van 2021 een plantaardige smeerkaas op de markt te brengen. De smeerkaas wordt onder een nieuw merk verkocht waarvan de naam begin volgend jaar bekend gemaakt wordt, aldus de initiatiefnemers.

Het initiatief komt uit een samenwerking tussen Those Vegan Cowboys van Jaap Korteweg, beter bekend als de oprichter van de Vegetarische Slager, en Henny Westland van kaasmaker Westland, dat onder andere bekend is van de merken Old Amsterdam en Maaslander. Uiteindelijk willen de partners een complete kaaslijn op plantaardige basis op de markt brengen, inclusief harde kazen.

Plantaardige zuivellijn
Korteweg heeft al vaker aangegeven het als missie te zien om melk te maken zonder tussenkomst van de koe. Henny Westland van kaasmaker Westland zag kansen en nam contact op met Korteweg. De plantaardige smeerkaas wordt het eerste product van een nieuwe plantaardige zuivellijn die onder een nieuw merk op de markt gebracht gaat worden. Uiteindelijk volgen er meer producten, waaronder harde kazen. Voor nu is dit nog niet mogelijk omdat daar caseïne voor nodig is.

Caseïne is een dierlijk eiwit uit melk en kan tot op de dag van vandaag nog niet op plantaardige wijze nagebootst worden. Korteweg werkt er naar eigen zeggen wel hard aan met een twintigtal medewerkers in zijn lab in Gent om tot een bijna identieke smaak te komen. Toch geeft hij toe dat die ontwikkeling naar verwachting nog enkele jaren gaat duren.

Geen kaas
De smeerkaas wordt gemaakt zonder zuivel en mag daarom, zo besloot Brussel onlangs, niet benoemd worden als kaas. Korteweg en Westland laten weten dat dit geen probleem gaat zijn voor de vermarkting van het product. De naam is nog niet bekend, maar de producten komen in het zuivelschap te liggen en de consument kan daarbij aan de verpakking zien dat het om kaas gaat. Ook over de ingrediënten laten de initiatiefnemers nog weinig los. Ze laten alleen weten dat het product niet op basis van noten is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Zuivel Business

Room en poeder zwakker in tamme zuivelmarkt

Nieuws melk

Coöperatie Rouveen boekt meer omzet

Nieuws Ondernemen

De Fryske wordt coöperatie van boeren én klanten

Nieuws melk

Kaasproductie vorig jaar fractie lager dan in 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox