Shutterstock

Analyse DCA Melkvee Index

Rendement melkvee blijft ondergemiddeld

8 December 2020 - Jorine Cosse - 2 reacties

De melkprijzen zitten in de lift, maar de zorgen in de melkveehouderij blijven overheersen. Onder meer over stijgende voerkosten en de onzekerheid over corona. Hoe staat het rendement van de Nederlandse melkveehouder er eind 2020 voor en wat zijn de verwachtingen voor volgend jaar?

In de maand november vormde het rendement van de melkveehouders in de DCA Melkvee Index een klein dal, met als dieptepunt een score van 81,70 punten in week 46. Inmiddels heeft de Index de koers gewijzigd en is er een stijgende lijn zichtbaar. In week 49 scoort het rendement op 82,70 punten, waarbij 100 punten het 10-jarig gemiddelde is. 

Met het huidige verloop van de Index komt de lijn eind dit jaar toch relatief dicht in de buurt van het 5-jarig gemiddelde. Een relatief goede ontwikkeling, achterwege latend dat dit gemiddelde op dat moment flink onder de 100 punten grens noteerde. 

Onzekerheden
De coronaperikelen lijken de zuivelmarkt ook volgend jaar in de greep te hebben, ondanks dat er uitzicht is op een vaccin. Op dit moment wordt de zuivelmarkt nog steeds beïnvloed door de matige vraag vanuit onder andere de foodservice. Zolang de lockdowns aanhouden, gaat deze situatie naar verwachting niet veranderen.

Hogere voerkosten
Een ander aanhoudend gegeven die druk uitoefent op het rendement zijn de hoge voerkosten waar de melkveehouders mee dealen. Op de ruwvoermarkt lijkt de komende tijd weinig zicht te zijn op prijsdalingen. Verschillende producten noteren op record prijzen voor de tijd van het jaar, zoals bierbostel. Daarnaast zitten ook de brokprijzen in de lift, een ontwikkeling die naar verwachting nog een tijd aan blijft houden gezien de grondstofprijzen nog altijd amper tot niet wisten te stabiliseren.

Ook andere kosten en lagere opbrengsten zorgen voor moeizaam herstel van het rendement. Inseminaties gaan door, terwijl kalveren minder opbrengen. Zo richting het einde van het jaar komen ook de fosfaatrechten opnieuw om de hoek kijken. Dit alles zorgt er voor dat de melkprijsverhogingen van de afgelopen 2 maand niet voor voldoende verlichting kan zorgen.

Stabiele prognose
Ondanks alle onzekerheden, de hoge kosten en de voortslepende coronacrisis heeft de DCA Melkvee Index prognose zich iets positiever ontwikkeld dan vorige maand. Het is weliswaar een relatief stabiele ontwikkeling met een uitzicht op 87 punten rond juli 2021, maar dit is een beter vooruitzicht dan het voorgaand voorspelde dal rond januari – februari. Dit dal is inmiddels omgezet in een licht stijgende trend. Waar de prognose van vorige maand eindigde op 83 punten in week 21 noteert deze week nu 86,3 punten. Dat houdt niet weg dat de weg naar herstel rond de 100 punten grens lang en onzeker is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
mt 8 December 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10890303/rendement-melkvee-blijft-ondergemiddeld]Rendement melkvee blijft ondergemiddeld [/url]

Drama sector voor de boeren producenten! De rest gaat er met het geld vandoor. Klaar met dit wereldje
Abonnee
joep 8 December 2020
Een zieke sector.
Er wordt zat aan verdient ze hollen het net zolang uit tot het over is en dan vluchten ze naar het buitenland
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Nieuws Melk

Rabobank voorziet betere marge voor melkveehouder

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden