Shutterstock

Nieuws Melk

Schotse melkveehouders stoppen er massaal mee

4 Februari 2021 - Kimberly Bakker

Schotse melkveehouders gooien massaal de handdoek in de ring, blijkt uit de nieuwste gegevens van de Scottish Dairy Cattle Association (SDCA). Afgelopen jaar gingen er 46 melkveebedrijven verloren. Dat komt vooral door de coronacrisis. Het aantal koeien komt ondertussen niet meer boven de 180.000 stuks uit.

Het aantal melkveebedrijven in Schotland is op 1 januari 2021 gedaald naar 843 stuks. Dat is 7.000 bedrijven minder dan 50 jaar terug. Sinds 1 januari 2020 is een afname van 36 melkveebedrijven zichtbaar in de nieuwste cijfers van SDCA. Wel zijn er afgelopen jaar 10 nieuwe bedrijven gestart.

Het grootste verlies was voor de regio Aberdeenshire, waar 11 melkveebedrijven het loodje hebben gelegd. De reden dat de SDCA met het onderzoek is gestart, was berichtgeving vanuit zuivelverwerker Muller. Die meldde namelijk dat 14 van de 26 melkleveranciers in de bovengenoemde regio een beëindigingsbericht hadden gestuurd naar de verwerker.

Gemiddelde veestapel wel hoger
Dat er vooral melkveebedrijven beëindigd zijn met een relatief kleine melkveestapel, blijkt uit het feit dat de gemiddelde veestapel per bedrijf vorig jaar wel is toegenomen, tot 209 koeien per bedrijf. Dat is een toename van 6 koeien ten opzichte van het jaar daarvoor. Het totale aantal melkkoeien is door het forse aantal stoppende bedrijven gezakt naar 176.338 stuks.

Met name de eerste golf van het coronavirus wordt als reden gezien voor de grote stoppersronde bij Schotse melkveehouders. Hierdoor daalde de vraag naar melk van de ene op de andere dag flink, waardoor de prijzen stevig daalden. Voor veel melkveehouders was het bedrijf daardoor niet meer rendabel te houden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Ierse veehouder in zelfde schuitje als Nederlandse

Nieuws Melk

Canadese melkprijzen drie maanden bevroren

Nieuws Melk

Franse en Spaanse melkprijzen aan kop in EU

Analyse melk

2023 jaar met toch hoge melkprijs én weinig marge

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox