Shutterstock

Nieuws Stikstofwetgeving

PAS-melder kan bezwaar maken tegen openbaring

24 Februari 2021 - Kimberly Bakker

De Raad van State bepaalde vorige maand dat gegevens van PAS-melders openbaar moeten worden gemaakt. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en LTO Nederland verzette zich tevergeefs tegen de openbaring van deze persoonlijke gegevens. Het ministerie heeft PAS-melders daarom nu een brief gestuurd met hoe zij zich kunnen verzetten tegen openbaring.

Eind januari bepaalde de Raad van State dat het landbouwministerie de locatiegegevens van de PAS-melders bekend moet maken. Die zaak werd aangespannen door milieuorganisatie Coöperatie Mobilisation for the Environment U.A. (MOB). Zij zijn van mening dat alle PAS-meldingen die tussen 2015 en 2019 zijn gedaan openbaar moeten worden om zodoende een volledig beeld te kunnen vormen van de stikstofuitstoot in ons land. LTO Nederland en het ministerie van LNV gingen hiertegen in beroep, maar tevergeefs.

Beroep aantekenen
Daarom hebben de PAS-melders deze week een brief ontvangen van het ministerie waarin staat hoe zij zich kunnen verzetten tegen openbaring van hun gegevens. "Met name wanneer zij vrezen voor sabotage van hun bedrijf door activisten", zo meldt het ministerie. LTO Nederlands schrijft in een persbericht bang te zijn dat deze groeperingen de gegevens van de duizenden PAS-melders gaan misbruiken.

"Een PAS-melding heeft bijna altijd betrekking op een boerenbedrijf waar de ondernemer met familie woont en werkt. De bedrijfsgegevens kennen daarom een persoonlijk karakter. Boeren vrezen dat hun bedrijf makkelijk doelwit wordt van milieu- en dierenactivisten. Als je aannemelijk kunt maken dat door openbaarmaking van deze gegevens de activisten zullen proberen om je bedrijf te saboteren, dan mag het ministerie openbaring weigeren", zo schrijft LTO Nederland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden