Shutterstock

Nieuws Melk

Overstromingen Australië funest voor veestapel

30 Maart 2021 - Folkert Flapper

Door zeer zware regenval in het oosten van Australië hebben in staten meerdere overstromingen plaatsgevonden. Veel van de veehouders in het land zijn duizenden dieren kwijtgeraakt. Een zware dobber, want veel van hen waren nog hard aan het herstellen van droogtejaar 2019.

Afgelopen weken had het oosten van Australië te maken met zeer zware regenval. De meteorologen beschrijven het zelfs als een weersituatie die eens in de 100 of 200 jaar voorkomt. Er viel ruim 900 millimeter neerslag in 1 week tijd. Ter vergelijking: in heel 2017 is in Nederland 862 millimeter gevallen. Niet alleen logistiek levert het zeer veel problemen op, maar de neerslag heeft ook duizenden dieren het leven gekost. Een zware dobber voor veel veehouders die nog aan het herstellen waren van droogtejaar 2019. 

Herstel tenietgedaan
Veel melkveehouders staan door de recente regenval en daaropvolgende overstromingen opnieuw onder druk. Niet alleen is een groot deel van de veestapel weggevaagd, ook de opgebouwde voervoorraden zijn wederom vernield. Het resulteert weer in een crisis voor veel van de Australische veehouders, zowel financieel als mentaal. 

Diverse melkveehouders laten in Australische media weten dat ze net de schulden van droogtejaar 2019 hebben afgelost. Er heerst onder hen veel onzekerheid over of ze nu opnieuw dat traject in willen gaan. Een van de melkveehouders laat weten dat zijn koeien zijn aangespoeld op straat, in school en zelfs in de tuin van andere Australiërs. Dairy Australia hoort de verhalen ook. "Op dit moment zijn zeker 150 tot 200 veebedrijven zwaar getroffen", zo schrijft het.

Ondersteuning
De Australische overheid zegt klaar te staan om ondersteuning te bieden. Hoewel het nog vroeg is om te helpen, omdat nog niet precies bekend is hoeveel schade er is, zal er waarschijnlijk in eerste instantie noodvoeder worden gebracht bij de melkveebedrijven. De overheid roept mensen op om hulp te gaan zoeken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Suiker

Cosun: opbrengst bietsuiker gaat dit jaar tegenvallen

Nieuws Aardappelen

Week van de waarheid voor restant pootseizoen

Nieuws Weer

Extreem weer trekt spoor van vernieling door Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Vanuit het zuiden komen er langzaam weer buien aan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden