Mizantroop / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Na FrieslandCampina ziet ook Arla heil in Nigeria

18 Juni 2021 - Stef Wissink

FrieslandCampina heeft vorige maand bekendgemaakt met een consortium aan bedrijven te investeren in de Nigeriaanse melkveehouderij. Arla Foods meldt deze week te investeren in Nigeria. De Deense concurrent heeft hetzelfde doel: Nigeria op termijn meer zelfvoorzienend maken in zuivel

De plannen behelzen een investering in een melkveebedrijf met 400 stuks melkvee op 200 hectare grond. De gebouwen worden voorzien van moderne melkstallen en technieken. Het complex wordt gebruikt om zeker 1000 lokale melkveehouders te trainen in het verbeteren van de melkproductie. Ook kan de lokale bevolking kennis worden bijgebracht over het verhogen van het dierenwelzijn en het verbeteren van bedrijfsrendement.

Slechts klein deel zelfvoorzienend
Het qua inwonersaantal snel groeiende land van Afrika kan in slechts 10% van de eigen behoefte aan zuivel voorzien. De bevolking groeit naar verwachting groeien tot zeker 400 miljoen mensen in 2050, waardoor dit percentage nog lager dreigt te worden. Het nieuw te bouwen melkveebedrijf moet in 2022 operationeel zijn. Het kan dagelijks rond 10 ton melk produceren, die in de Nigeriaanse fabriek van Arla kan worden verwerkt.

Simon Stevens, de directeur van de internationale tak van Arla Foods, benadrukt dat er een grote behoefte aan zuivel om in de groeiende vraag van de bevolking te kunnen voorzien. Voedselimporten zijn belangrijk voor de voedselzekerheid, maar de overheid heeft ondersteuning nodig om haar lange termijn doelen uit de transformatie van de eigen agrarische sector te kunnen behalen. Het nieuw op te zetten melkveebedrijf helpt hierbij, aldus Stevens.

Coöperatieve aard onderneming
De algemeen directeur van Arla, Jan Toft Nørgaard, voegt daaraan toe dat het trainen van lokale mensen leidt tot betere leefomstandigheden. "Het is een belangrijke basis voor een groei van de voedsel en zuivelproductie op lokaal niveau." Hiermee laat het bedrijf volgens Nørgaard duidelijk haar coöperatieve aard zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Jaarcijfers 2023

Nabetaling Arla overtreft de eigen verwachtingen

Nieuws melk

Arla zet reststroom in voor insectenproductie

Analyse melk

Arla maakt werk van wei-ingrediënten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden