ricochet64 / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Arla verhoogt outlook 2021 na sterke halfjaarcijfers

26 Augustus 2021

Zuivelcoöperatie Arla heeft ondanks de voortdurende impact van de coronapandemie solide cijfers over de eerste helft van 2021 gepresenteerd. Verkochte volumes toonden een flinke groei, het netto resultaat steeg licht en het bedrijf wist volgens eigen zeggen een 'competitieve' melkprijs aan haar leveranciers te betalen.

Arla heeft de verwachtingen voor het hele jaar naar boven toe bijgesteld ondanks dat sterk stijgende kosten de resultaten kunnen beïnvloeden. Volgens topman Peter Tuborgh was de internationale consumentenvraag naar zuivel sterk over de eerste 6 maanden van het jaar, zo zei hij donderdagmorgen (26 augustus) op een online persconferentie. Arla wist een 5,6% groter volume aan consumenten te verkopen.

Online bestellen blijft op peil
Mede doordat het bedrijf volgens Tuborgh goed gepositioneerd is in de retail. Ook de heropening van de horeca in veel landen dit voorjaar, stuwde de resultaten. Al liggen de verkopen uit de 'foodservice' tak die de horeca bedient nog wel altijd onder pre-corona niveaus. Tuborgh ziet tot zijn genoegen dat steeds meer consumenten ook zuivelproducten bestellen bij de elektronische webwinkels. Ondanks dat de restaurants en cafés in veel Europese landen geleidelijk open zijn gegaan, blijft de online omzet volgens hem "goed op peil". 

De omzet van het bedrijf nam uiteindelijk met 1,2% toe tot €5,441 miljard. Het netto resultaat steeg van €166 miljoen naar €172 miljoen, een verbetering van 3,6%. De financiële prestaties liggen volgens het bedrijf daarmee aan de bovenkant van de verwachtingen vooraf.

Alle takken presteren sterk
Alle 4 commerciële onderdelen van de Arla organisatie droegen bij aan de resultaten. Zowel de Europese en internationale consumenten takken lieten groei zien, alsmede ook van de Food ingredients tak. Het bedrijf wist een groter deel van haar melkaanvoer als zuivelproducten in de retailkanalen te verkopen. Daarbij daalde het volume aan melkpoeders, zoals wei, die aan de verwerkende industrie werd afgezet wel licht. Desondanks steeg ook de omzet van deze stroom melkpoeders, doordat de noteringen voor dit product dit voorjaar op een hoger niveau lagen.

De sterke cijfers zijn volgens het bedrijf niet ten koste gegaan van de melkprijs die het haar leveranciers betaald. De coöperatie betaalde haar veehouders gemiddeld €38,60 per 100 kilo melk. Dat is €1,60 meer dan in de eerste helft van 2020.

Outlook bijgesteld
Vanwege de sterke resultaten heeft het bedrijf haar outlook voor de rest van het jaar naar boven toe bijgesteld. Het verwacht nu een omzet over 2021 te realiseren van tussen de €10,6 en €11,0 miljard. Over het jaar 2020 lag de omzet op €10,6 miljard. Stijgende kosten in de hele keten voor onder andere energie en voer, kunnen de marges wel wat onder druk zetten. Volgens Tuborgh ontkomt de zuivelketen er niet aan dat deze stijgende kosten ook in de consumentenprijzen moeten worden doorberekend. "De inflatie is krachtig in diverse schakels in de keten, van grondstoffen, logistiek, enzovoort. "

Daarbij blijven de effecten van de coronapandemie een onzekere factor voor Arla de komende maanden, benadrukt Tuborgh. "De pandemie is ver van voorbij. In veel westerse landen ontstaat geleidelijk weer een open maatschappij, maar in veel werelddelen is dat absoluut nog niet zo. In Azië, waar wij ook diverse kantoren hebben, wordt het eerder slechter", vertelt de CEO. "Onze organisatie staat dus nog steeds in de waakstand."

boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Arla wil CO2-arme melk beter belonen

Nieuws Melk

Omzet Arla stijgt met bijna 6 procent

Inside Melk

Belgische zuivel vecht spannende laatste ronde uit

Inside Melk

Zeldzaam forse verhoging voor melkprijs Arla

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief