Eigen foto

Nieuws Melk

Arla gaat voor 'regeneratieve' landbouw

20 September 2021 - Klaas van der Horst

Zuivelreus Arla duikt in de 'regeneratieve', ofwel zelfherstellende landbouw. Daarvoor wordt een pilot gestart met 24 gangbare bedrijven in 5 landen. Alle 916 bio-leden moeten dit jaar een nulmeting uitvoeren.

Onder regeneratieve landbouw verstaat Arla onder meer: versterking van de biodiversiteit, verbeteren van de bodemgezondheid, bescherming van grasland tegen overbegrazing en vergroting van de CO2-vastlegging in de bodem.

Arlabodem
Arla zet voor de regeneratieve landbouw vooral in op verbeterd bodembeheer.

Biologische leden het snelst aan de slag
Met 916 leden en 1 miljard kilo melk heeft Arla naar eigen zeggen de grootste biologische melkplas ter wereld. De biologische leden moeten het snelst aan de slag. Op hun bedrijven worden in 2021 bodemmonsters genomen door een onafhankelijk bureau, dat de grond bemonstert op: percentage organische stof, organische koolstof, totaal koolstof, totaal stikstof en de verhouding stikstof en koolstof. De bioboeren moeten verder 5 uit een totaal van 22 maatregelen nemen die de bodemgezondheid bevorderen. Vanaf 2022 is een jaarlijks zelfbeoordeling verplicht, waarbij zaken worden gemeten zoals aantal regenwormen, de bodemverdichting en de bodemgeur. Daarnaast gelden diverse eisen op gebied van de biodiversiteit.

ArlaKlima
De biologische zuivel van Arla staat al als CO2-neutraal in het schap.

De gangbare ledenbedrijven krijgen iets meer tijd. Eerst is er de pilot met 24 ledenbedrijven. Daarna moeten de overige gangbare bedrijven aan de slag. Voor de gangbare landbouw heeft Arla zich als doel gesteld dat in 2030 zo'n 30% minder CO2 wordt uitgestoten dan in 2015. De biologische bedrijven moeten vanaf dit jaar klimaatneutraal zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

MTC door de pijn heen volgens nieuwe CEO

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden