fotografiekb / Shutterstock

Politiek Kabinet Rutte IV

BBB juicht niet voor keuze Staghouwer tot minister

30 December 2021 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Henk Staghouwer, de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), wordt niet met open armen ontvangen door BoerBurgerBeweging (BBB). De partij van Caroline van der Plas (foto) laat in een verklaring weten verrast te zijn met de keuze van de ChristenUnie voor Staghouwer. BBB kijkt kritisch naar de nieuwe minister, omdat hij volgens de partij bepaald geen boervriendelijk beleid heeft gevoerd als gedeputeerde landbouw van de Provincie Groningen.

BBB is blij met de dossierkennis van Staghouwer, maar wijst erop dat hij de afgelopen jaren trouw het beleid van de huidige landbouwminister Carola Schouten heeft gevolgd. Een koerswijziging op LNV onder zijn bewind zit er dus niet in, constateert BBB. De partij vreest dat Staghouwer net als zijn voorganger Schouten het opkopen van boerenbedrijven doorzet. Hoewel Staghouwer niet direct verantwoordelijk wordt voor het stikstofbeleid - er komt een minister speciaal voor Stikstof en Natuur - is BBB bepaald niet gelukkig met diens stikstofbeleid in Groningen. De partij wijst erop dat onder zijn bewind het stikstofdossier in Groningen escaleerde, met de bestorming van het provinciehuis op 14 oktober 2019 (de deur werd door boeren geforceerd) als dieptepunt. 

Boeren voelen zich niet gehoord
"Na een kort gesprek met gedeputeerde Staghouwer keerden de boeren teleurgesteld, onbegrepen en vol emotie terug naar buiten, deels ook omdat veel boeren slachtoffer waren (en zijn) van de aardbevingsschade en zich in dat dossier (eveneens in Staghouwers portefeuille) ook al niet gehoord voelden, zoals vele Groningers", meldt BBB in een verklaring. De partij van Van der Plas roept op dat Staghouwer een minister moet zijn voor alle boeren: groot of klein, regulier of biologisch. "Deze boeren hebben grond nodig om hun bedrijf toekomstbestendig te laten zijn. Staghouwer heeft echter afgelopen jaar op bijna 600 hectare landbouwgrond voorkeursrecht gevestigd. Hij wil deze grond gebruiken voor industrie, in het bijzonder voor de Eemshaven."

Verbinding en overleg
"Hopelijk kiest Staghouwer als minister voor verbinding en overleg en gaat hij echt luisteren naar wat de boeren en de totale landbouwketen nodig hebben, om hun bestaansrecht te houden", verklaart BBB. "Staghouwer heeft een groot netwerk, veel kennis en ervaring en dit zal hij nodig hebben om de belangen van Nederland in Brussel te vertegenwoordigen. De derogatie is onder Schouten zeer onzeker geworden, daadkracht naar Brussel is nu nodig."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
Kjol 31 December 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10895985/bbb-juicht-niet-voor-keuze-staghouwer-tot-minister]BBB juicht niet voor keuze Staghouwer tot minister[/url]
Staghouwer heeft de Groningers kort geleden nog verraden door zijn handtekening tegen de Groningers te plaatsen in zijn functie als gedeputeerde in deze provincie. In Groningen hoeft hij zijn gezicht niet meer te laten zien...
Abonnee
geel en rood 1 Januari 2022
waarmee bedoelt u kjol dat hij de groningers kort geleden nog heeft verraden? het 'onteigenen' van land in de oostpolder?
Hij mag blij zijn met deze positie, want had in Groningen totaal geen draagvlak meer.
Allen een gezond en goed 2022
Gijs Knol 1 Januari 2022
Dus eerst allerlei kritiek uiten in en artikel en vervolgens afsluiten met de vraag om verbinding. Lekker constructief Caroline..
Charel 1 Januari 2022
@Gijs Knol.
Nog geen enkele CU minister heeft een goede indruk achtergelaten. En bij deze gaat het niet veel minder beter worden. van der Plas zal achteraf weeral gelijk krijgen. Hoe verzin je het. Een bakker als minister van landbouw. Dit land is de weg kwijt.
Abonnee
peer 1 Januari 2022
hallo word eens wakker en maak je niks wijs, ze zitten er in Den Haag allemaal voor zichzelf. van inks tot rechts.
en dus, we zullen het er mee moeten doen.
Abonnee
Kjol 4 Januari 2022
Er zijn nog steeds boeren die menen dat de CU rechts is...volgens mij leven die mensen al decennia onder een steen.
CU is zo links als de pest, wordt eens wakker!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Opinie Kasper Walet

Hoe onze beleidsmakers zwalken in energietransitie

Nieuws Mest

FrieslandCampina en Rabo zetten in op mestvergisting

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden