Jeannet-holland / Shutterstock.com

Nieuws melk

FrieslandCampina en Danone reduceren CO2

27 Januari 2022 - Klaas van der Horst

Een zakelijke samenwerking in de afzet van zuivelingrediënten tussen FrieslandCampina en Danone heeft het potentieel om bijna 25% CO2-reductie op te leveren. Daarvan is tot nog toe al ruim 70% behaald, zo meldt de Amersfoortse coöperatie.

FrieslandCampina heeft met Danone een inmiddels zesjarig contract lopen (twee keer drie jaar) over de afname van zuivelingrediënten met een lage CO2-voetafdruk. Daarbij is in de voorbije jaren een CO2-reductie ingeboekt van 17%. Dit betreft beperking van de broeikasgasuitstoot zoals berekend met behulp van de Kringloopwijzer over de periode 2015-2020. Gedurende het tweede deel van de contractperiode kan nog 7% extra CO2-reductie worden bereikt op de ingrediënten die aan Danone worden geleverd, zo meldt FrieslandCampina.

De emissiereductie is contractueel afgesproken met Danone. Hier stond een extra prijs tegenover vanwege de duurzamere resultaten, zodat dit ook weer ten goede komt aan de leden, aldus FrieslandCampina.

De leden moeten het doen
De leden van de coöperatie moeten hiervoor zorgen, via een inmiddels bekende reeks van maatregelen, zoals het verhogen van de eiwitoogst van eigen land, het optimaliseren van het voerrantsoen van de koeien en door middel van duurzame energie-opwekking.

Zowel FrieslandCampina als Danone willen toe naar een CO2-neutrale en liefst klimaatpositieve zuivelketen. Andere doelen zijn: een betere bodemgezondheid, een 'regeneratieve' landbouw en behoud van biodiversiteit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

FrieslandCampina haalt nieuwe geldlening op

Nieuws Melk

FrieslandCampina vrij van fusiebeperkingen

Nieuws melk

3 miljard kilo minder melk geen uitgemaakte zaak

Nieuws melk

FrieslandCampina keert dit jaar geen nabetaling uit

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox