Shutterstock

Nieuws Melk

Rabobank: Melkprijs blijft nog wel even dalen

7 Maart 2023 - 1 reactie

Op de zuivelmarkt is sprake van een mismatch tussen vraag en aanbod, zo signaleert Rabobank in een nieuwe kwartaalupdate. Hoewel de markt niet meer zo sterk onder druk staat, blijven de melkprijzen nog wel even dalen. Een bodem wordt niet eerder verwacht dan in de loop van het tweede kwartaal.

De gestegen melkproductie in veel exportregio's als de Europese Unie en ook de Verenigde Staten is volgens Rabobank oorzaak van de prijsdruk. Ook de inflatie op voedselprijzen is merkbaar in het zuivelschap, waarbij sprake zou zijn van pittige onderhandelingen tussen retail en zuivelproducenten. Per saldo is een klein tekort in de markt omgeslagen in een beperkt overaanbod. Ondanks de hoge kosten houden melkveehouders in ons land de productie goed op peil, dit is ook mede te danken aan de relatief milde winter.

De gestegen melkproductie zet de zuivelprijzen onder druk. De markt staat volgens de bank in het teken van turbulentie en wisselvalligheid. Zo kelderden de prijzen van Gouda kaas van ruim €4.000 per ton tot €2.800 per ton, om vervolgens weer op te klimmen tot zo'n €3.200 per ton. Rabobank verwacht dat de prijzen voor boter en kaas het prijsdal voorlopig zijn gepasseerd.

Lagere melkprijzen
De lagere zuivelprijzen tast de grondstofwaarde van melk aan en daarmee de melkprijzen. Ondertussen zijn de uitbetalingsprijzen voor maart teruggezakt tot circa €50 per 100 kilo of soms al daaronder, maar daarmee is de bodem nog niet bereikt. Rabobank verwacht dat de bodem voor de melkprijs niet eerder dan in de loop van het tweede kwartaal. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Ronnie 7 Maart 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10903201/rabobank-melkprijs-blijft-nog-wel-even-dalen]Rabobank: Melkprijs blijft nog wel even dalen[/url]
De visie van de Rabobank klopt nooit ! Half jaar geleden was 35 cnt volgens de Rabo ondenkbaar Er is dus hoop .
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Melk

Melkprijs weer bijna in balans met markt

Marktupdate Zuivel

Kaasprijs stijgt snel, maar trekt de rest niet mee

Analyse Zuivelbusiness

Stijging kaasprijzen komt op bijzonder moment

Marktupdate Zuivel

Kaas trekt de kar op hogere zuivelmarkt

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox