Shutterstock

Nieuws Gewasbescherming

Geen meerderheid voor herregistratie glyfosaat

13 Oktober 2023 - Niels van der Boom - 4 reacties

In de Europese Unie (EU) is er onder de lidstaten vooralsnog geen zogeheten kwalitatieve meerderheid om de toelating van de herbicide glyfosaat te verlengen. Er is echter ook geen kwalitatieve meerderheid om de werkzame stof te verbieden. Dat bleek vandaag (vrijdag 13 oktober) in Brussel. Een tweede stemronde volgt begin november. Op 15 december loopt de huidige registratie van het middel af in de EU.

Onder de Europese lidstaten werd geen meerderheid bereikt tijdens de Scopaff-bijeenkomst (Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed). Dit betekent niet dat het doek nu definitief valt voor glyfosaat, maar de kans dat een herregistratie van tien jaar er komt is weer kleiner geworden.

Nieuwe stemronde
In de eerste helft van november volgt een nieuwe stemronde onder de lidstaten. Naar waarschijnlijk wordt het voorstel van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) aangepast voor deze stemronde. Hoe die aanpassing er uit gaat zien, is nu nog onduidelijk. Wordt dan opnieuw geen meerderheid bereikt, dan kan de Europese Commissie zelf een besluit nemen tot herregistratie. Het is historisch gezien uitzonderlijk dat de Commissie niet meegaat in de wens van de lidstaten, maar het is niet onmogelijk. De wetenschappelijke onderbouwing voor herregistratie is er wel, maar de EU weegt de publieke opinie in dit dossier nadrukkelijk mee.

Het onderwerp werd behandeld door het zogenoemde 'standing committee', waarbij lidstaten hun mening geven over het onderwerp. De tweede stemming wordt gehouden onder het 'appeal committee'. Dit is in feite een second opinion, waarbij opnieuw over het onderwerp wordt gediscussieerd. Zoals aangekondigd onthield de Nederlandse demissionaire-landbouwminister Piet Adema zich van stemming, ondanks dat Kamerleden hem opriepen tegen te stemmen om zo "de wens van het Nederlandse volk te vertegenwoordigen".

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Keuteldoemke 13 Oktober 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10906356/geen-meerderheid-voor-herregistratie-glyfosaat]Geen meerderheid voor herregistratie glyfosaat[/url]
Ti’s vrijdag de dertiende
Abonnee
drent 13 Oktober 2023
de wens van de bevolking maar denkt de bevolking vervolgens ook na hoe het onkruid dan te vernietigen? Waarom moeten mensen beslissen over iets waar ze geen verstand van hebben.
Abonnee
frog 13 Oktober 2023
zouden ze ook zo stemmen als het over antibiotica ging?
Abonnee
Frekkel 13 Oktober 2023
Of over de prik van ome Hugo
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Nieuws Gewasbescherming

Kamer niet blij met glyfosaat-oplossing Adema

Nieuws Gewasbescherming

Nederland stemt niet mee over verlenging glyfosaat

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden