Van Dam over mestverwerking

'Fosfaatproductie 2017 zal plafond overschrijden'

11 Maart 2017 - Herma van den Pol - 2 reacties

Kunnen de verwerkingspercentages voor mest weer omlaag? Die vraag stelde Elbert Dijkgraaf, SGP, via een motie aan staatssecretaris Martijn van Dam. De motie kreeg steun en Van Dam reageert. Hoewel de andere argumenten steekhoudend zijn is het opmerkelijk dat als derde argument het overschrijden van het fosfaatplafond genoemd wordt. Dit ondanks het fosfaatreductieplan. 

Een kleinere varkensstapel, een fosfaatreductieplan voor de melkveehouderij en werken aan het voerspoor zijn ingezet om in 2017 de fosfaatproductie in Nederland en de melkveehouderij weer in te dammen. Broodnodig om de gesprekken met Brussel over een nieuwe derogatie voor de gebruiksnormen van mest, onderdeel van de nitraatrichtlijn water glad te trekken. Hoewel het eerste kwartaal nog niet achter de rug is geeft Van Dam aan er niet op te rekenen dat Nederland weer onder het plafond van 172,9 miljoen kilogram komt.

Hij zegt dat in antwoord op de vraag of de verwerkingspercentages van mest niet omlaag kunnen. Juist nu Brussel er van overtuigd moet worden dat Nederland zich wel degelijk aan de afspraken kan houden. Doordat het fosfaatplafond niet gehaald wordt is het geen goede basis voor de berekening van de verwerkingspercentages.  

Mestverwerking moet milieurisico wegnemen
Het tweede argument is dat mestverwerking ingezet wordt om Brussel er van te overtuigen dat het fosfaatplafond weg kan. Door verwerking wordt namelijk geborgd dat extra fosfaat geen milieurisico oplevert. Op zich een goed argument, maar dan wordt er geen rekening gehouden met de export van onbewerkte mest. Die stroom groeit gestaag en maakt dat er steeds minder mest in Nederland blijft. Daar bovenop komen de producten uit de verwerking.    

Het derde argument is dat Van Dam graag voor aanvang van een kalenderjaar duidelijkheid wil voor bedrijven met betrekking tot de percentages. 'Bedrijven moeten er op enig moment van uit kunnen gaan dat regels niet meer wijzigen.' Zowel verhogen als verlagen in de loop van het jaar zijn daarom geen optie. Mede doordat er van te voren al afspraken tussen diverse partijen gemaakt zijn.

Gezien de uitdagingen waar mestverwerking mee te maken heeft nog het sterkste argument. Los daarvan daalt het verplicht verwerkingspercentage wanneer de mestproductie weer meer richting de referentiedata gaat. De andere twee argumenten geven aan dat er voor de sector nog werk te doen is om degene die praat met Brussel te overtuigen van het gegeven dat de sector het grondwater niet verder vervuilt.  

Proef met e-CMR
Ondertussen staat Van Dam een proef met e-CMR toe, maar geldt alsnog vanaf 1 maart een verplichting op het gebruik van AGR/GPS-apparatuur. Ook omdat er sinds 1 maart alleen maar waarschuwingen zijn uitgedeeld en geen boetes. 

Meer weten over de ophaalbijdrages voor mest en de prijzen van een VVO, kijk dan eens naar dit abonnement. Laat u niet meer verrassen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
jos verstraten 13 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10873758/Fosfaatreductieplan-gaat-doel-niet-halen--]Fosfaatreductieplan gaat doel niet halen[/url]
Het is niet een gegeven dat Nederland persé onder het plafond 172,9 moet komen dit jaar. Het is wel een gegeven dat het aantal stuks melkvee dermate moet krimpen dat we eind van het jaar op een niveau zijn aangeland, dat je op jaarbasis onder dit plafond moet zitten.
Aangezien andere sectoren niet afgerekend worden op fosfaat maar op dieraantallen is daar geen sturing op en geen garantie dat de uitstoot van fosfaat binnen de grenzen blijft.
Mestverwerking is nodig omdat onbewerkte mest over de grens brengen teveel onzekerheden heeft voor de lange termijn en ontvangende landen het maar moeizaam gedogen ( concurrentie eigen boeren).
Daarbij is het nog maar de vraag hoe een volgende derogatie eruit komt te zien, en hoe vaak je het nog verlengd krijgt.
Maw mestverwerking moet op de lange termijn een hoger niveau om minder afhankelijk te zijn van politiek.
Kees 13 Maart 2017
het verwerken en exporteren van mest geeft zo erg veel problemen.Een belgiesche boer koopt in Nederland 2ha grond rijdt daar in eigen beheer 200m3 mest op zaait mais hetgeen een erg hoge opbrengst heeft.Zijn eigen bedrijf in Belgie houdt hij hiermee schoon .en vervuilt zo het nest van de buren.Als een nederlander hier in tegen 1 kar mest naar belgie rijd wordt hij aan de ketting gelegd.De nederlandse politiek vindt dit allemaal prima want ze doen er niets tegen
belgische boer 13 Maart 2017
@ Kees: hetgeen we hier altijd horen is dat er behoorlijk wat meer Nederlandse onbewerkte mest naar België komt dan omgekeerd. Dat belgische boeren alleen op eigen grond in Nederland mest kunnen afzetten en dat er Nederlandse mest naar belgische grond (van belgische boeren) gevoerd kan worden. En wat het voordeel is van niet reglementair 200m3 mest op 2ha ver weg te voeren in plaats van op reglementaire wijze op grond in de buurt (zoals het op papier toch ook zal moeten te bewijzen zijn) ontgaat mij nu toch ook een beetje. Ik ga zeker niet beweren dat jullie mestwetgeving soepel of gemakkelijk is, maar hier in België hebben we wel degelijk ook een strenge mestwetgeving.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden