Kunnen de verwerkingspercentages voor mest weer omlaag? Die vraag stelde Elbert Dijkgraaf, SGP, via een motie aan staatssecretaris Martijn van Dam. De motie kreeg steun en Van Dam reageert. Hoewel de andere argumenten steekhoudend zijn is het opmerkelijk dat als derde argument het overschrijden van het fosfaatplafond genoemd wordt. Dit ondanks het fosfaatreductieplan.
Een kleinere varkensstapel, een fosfaatreductieplan voor de melkveehouderij en werken aan het voerspoor zijn ingezet om in 2017 de fosfaatproductie in Nederland en de melkveehouderij weer in te dammen. Broodnodig om de gesprekken met Brussel over een nieuwe derogatie voor de gebruiksnormen van mest, onderdeel van de nitraatrichtlijn water glad te trekken. Hoewel het eerste kwartaal nog niet achter de rug is geeft Van Dam aan er niet op te rekenen dat Nederland weer onder het plafond van 172,9 miljoen kilogram komt.
Hij zegt dat in antwoord op de vraag of de verwerkingspercentages van mest niet omlaag kunnen. Juist nu Brussel er van overtuigd moet worden dat Nederland zich wel degelijk aan de afspraken kan houden. Doordat het fosfaatplafond niet gehaald wordt is het geen goede basis voor de berekening van de verwerkingspercentages.
Mestverwerking moet milieurisico wegnemen
Het tweede argument is dat mestverwerking ingezet wordt om Brussel er van te overtuigen dat het fosfaatplafond weg kan. Door verwerking wordt namelijk geborgd dat extra fosfaat geen milieurisico oplevert. Op zich een goed argument, maar dan wordt er geen rekening gehouden met de export van onbewerkte mest. Die stroom groeit gestaag en maakt dat er steeds minder mest in Nederland blijft. Daar bovenop komen de producten uit de verwerking.
Het derde argument is dat Van Dam graag voor aanvang van een kalenderjaar duidelijkheid wil voor bedrijven met betrekking tot de percentages. 'Bedrijven moeten er op enig moment van uit kunnen gaan dat regels niet meer wijzigen.' Zowel verhogen als verlagen in de loop van het jaar zijn daarom geen optie. Mede doordat er van te voren al afspraken tussen diverse partijen gemaakt zijn.
Gezien de uitdagingen waar mestverwerking mee te maken heeft nog het sterkste argument. Los daarvan daalt het verplicht verwerkingspercentage wanneer de mestproductie weer meer richting de referentiedata gaat. De andere twee argumenten geven aan dat er voor de sector nog werk te doen is om degene die praat met Brussel te overtuigen van het gegeven dat de sector het grondwater niet verder vervuilt.
Proef met e-CMR
Ondertussen staat Van Dam een proef met e-CMR toe, maar geldt alsnog vanaf 1 maart een verplichting op het gebruik van AGR/GPS-apparatuur. Ook omdat er sinds 1 maart alleen maar waarschuwingen zijn uitgedeeld en geen boetes.
Meer weten over de ophaalbijdrages voor mest en de prijzen van een VVO, kijk dan eens naar dit abonnement. Laat u niet meer verrassen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10873758/Fosfaatreductieplan-gaat-doel-niet-halen--]Fosfaatreductieplan gaat doel niet halen[/url]