In zesde actieprogramma

Van Dam wil fosfaatnormen aanpassen

5 Juli 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 8 reacties

In het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn wil staatssecretaris Martijn van Dam meer maatwerk per perceel bij de fosfaatnormen. Het toekomstig mestbeleid spitst zich toe op het verbeteren bodem- en waterkwaliteit. Daarom wordt het gebruik van bodemverbeterende meststoffen verruimd maar daar tegenover staat dat het meer dan gemiddeld gebruiken van fosfaat niet meer mogelijk is. Dat geldt zeker op zand- en lössgronden. 

Van Dam wil het huidige fosfaatgebruiksnormenstelsel verbeteren. De aanpassing zal kunnen leiden tot een verruiming wanneer de fosfaattoestand 'laag' of 'neutraal' is, maar wordt krapper wanneer deze 'hoog' is. Exacte normen zijn nog niet bekend. Het bepalen van de fosfaattoestand van de bodem kan inmiddels beter, schrijft Van Dam de Tweede Kamer. Hij noemt drie verbeterpunten:

  1. De fosfaattoestand van de bodem is beter in beeld te brengen dan voorheen. Dit geldt voor zowel bouw- en grasland. Van Dam wil hier van gebruik maken en deze nieuwe meetwijzen opnemen in het zesde actieprogramma.
  2. De fosfaatgebruiksnormen moeten nog beter afgestemd gaan worden op de fosfaattoestand van een perceel. Behalve de fosfaattoestand van de bodem wordt ook de gewasonttrekking meegenomen. 
  3. De fosfaatgebruiksnormen worden aangepast. De categorien 'laag' en 'neutraal' blijven. De categorie 'hoog' (meer fosfaat bemesten dan gemiddeld) zal worden aangescherpt om het risico op uitspoeling tegen te gaan. 

Gebruik bodemverbeterende meststoffen
De beperkte fosfaatruimte bij toestand 'hoog' kan worden gecompenseerd wanneer een gebruik wordt gemaakt van een wezenlijk aandeel bodemverbeterende meststoffen met een hoog organische stofgehalten. Hierbij valt te denken aan vaste stalmest, GFT compost of groencompost.

De uitspoeling van nitraat op zand- en löss wordt aangepakt. 

Aanscherping norm voor zand en löss
Van Dam wil de uitspoeling van nitraat uit grondwater in de zand- en lössregio aanpakken. Hij wil de uitspoeling laten dalen tot onder 50 mg nitraat per liter. Nu ligt de waarde boven deze norm. De maatregelen zullen vooral gelden voor uitspoelingsgevoelige gewassen zoals mais, aardappelen en een aantal vollegrondsgroenten. Van Dam verwacht met rijenbemesting en meer gebruik te maken van vanggewassen, de uitspoeling in te kunnen dammen. 

Bovenwettelijke normen voor drinkwatergebieden
In de zand- en lössregio's bevinden zich ook drinkwater gebieden. Voor deze gebieden worden bovenwettelijke normen per gebied ingesteld. Deze normen zullen de landbouwsector samen met de drinkwaterbedrijven en de overheid vast stellen. 

Mogelijk extra maatregelen voor aardappelteelt
De uitspoeling van stikstof en fosfaat naar het oppervlaktewater, wil Van Dam aanpakken met meer voorlichting over erfspoeling en percelen. Hij werkt aan een maatregel om afspoeling van meststoffen van bouwland tegen te gaan. Het gaat om ruggenteelten op klei- en lössgronden.

Derogatie
Pas wanneer dit zesde actieprogramma wordt goedgekeurd komt Nederland mogelijk in aanmerking voor derogatie. Van Dam geeft aan dat hij een traject is gestart om een keuze te maken over de invulling hiervan.

Doel 6e actieprogramma
Het doel van het zesde actieprogramma is om te zorgen voor schoner grond en oppervlaktewater door teveel stikstof en fosfaat uit landbouw. Van Dam complimenteert de landbouw met het steeds efficienter benutten van stikstof en fosfaat. "Dit leidt tot minder belasting van grond- en oppervlaktewater met stikstof en fosfaat uit de landbouw", schrijft Van Dam. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
jos 5 Juli 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10875080/van-dam-wil-fosfaatnormen-aanpassen][/url]
Proberen meer organische stof in de grond te krijgen ,deze kan n.l. voedingsstoffen vast houden. .Dat voorkomt uitspoeling. Helaas veel organische stof is er niet meer in NL er is dus een tekort.
Even met de veehouderij tak praten. Hun dieren kunnen beter op stro lopen.
Zo praat je al snel over een circulaire landbouw.
bosboer 6 Juli 2017
Heb al 15 jaar beheersgrasland ziet weinig mest. fosfaat is en blijft hoog ??????
Zit vastgebonden in de zandgrond komt dus niet vrij (heb er dus ook niets aan) maar spoeld dus ook niet uit.
Karel de Hoop 6 Juli 2017
categorie 'hoog' (meer fosfaat bemesten dan gemiddeld)

Volgens mij onzin hoor. Hoog betekend dat er veel in de dobem zit en dat je dus juist minder mag bemesten.
pruikenmaker 6 Juli 2017
Zandgronden met PW-getallen boven de 80
zullen in de toekomst gesaneerd worden en gezien worden als ernstig verontreinigd.
info 6 Juli 2017
Als er van een perceel mais 50 ton x 1,4 P2O5 =70kg fosfaat word geoogst zal er ook 70 kg naar toe moeten worden gebracht , dan heeft het bodemleven ook zeker 5 kg nodig voor de dieren die erin leven om de bodem levend te houden,een dode bodem (wit zand) geeft immers geen opbrengst. Je ziet maar weer de niet boer beslist over de praktijk man. Laten we hopen dat er weer een Henk Bleker te voorschijn word getoverd.
geert 7 Juli 2017
van Dam vertrekt binnenkort
Jet 8 Juli 2017
Opgeruimd staat netjes
mees 8 Juli 2017
je snapt het niet jet. de doodslag is al geweest en is niet meer terug te draaien wat een boeven bende om de landbouw zo aan de schandpaal te hangen de sector die eeuwen lang het land er door gesleept heeft economische en voedsel technische gezien . dit land gaat helemaal stuk op deze manier . een boer is net zo belangrijk als een dokter maar het word niet meer zo gezien door de consument er is ook 0,0 respect meer voor deze sector trieste zaak
Gerrit 17 Juli 2017
DUMPEN met die kerel wij zijn jou strontzat
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden