In het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn wil staatssecretaris Martijn van Dam meer maatwerk per perceel bij de fosfaatnormen. Het toekomstig mestbeleid spitst zich toe op het verbeteren bodem- en waterkwaliteit. Daarom wordt het gebruik van bodemverbeterende meststoffen verruimd maar daar tegenover staat dat het meer dan gemiddeld gebruiken van fosfaat niet meer mogelijk is. Dat geldt zeker op zand- en lössgronden.
Van Dam wil het huidige fosfaatgebruiksnormenstelsel verbeteren. De aanpassing zal kunnen leiden tot een verruiming wanneer de fosfaattoestand 'laag' of 'neutraal' is, maar wordt krapper wanneer deze 'hoog' is. Exacte normen zijn nog niet bekend. Het bepalen van de fosfaattoestand van de bodem kan inmiddels beter, schrijft Van Dam de Tweede Kamer. Hij noemt drie verbeterpunten:
Gebruik bodemverbeterende meststoffen
De beperkte fosfaatruimte bij toestand 'hoog' kan worden gecompenseerd wanneer een gebruik wordt gemaakt van een wezenlijk aandeel bodemverbeterende meststoffen met een hoog organische stofgehalten. Hierbij valt te denken aan vaste stalmest, GFT compost of groencompost.
Aanscherping norm voor zand en löss
Van Dam wil de uitspoeling van nitraat uit grondwater in de zand- en lössregio aanpakken. Hij wil de uitspoeling laten dalen tot onder 50 mg nitraat per liter. Nu ligt de waarde boven deze norm. De maatregelen zullen vooral gelden voor uitspoelingsgevoelige gewassen zoals mais, aardappelen en een aantal vollegrondsgroenten. Van Dam verwacht met rijenbemesting en meer gebruik te maken van vanggewassen, de uitspoeling in te kunnen dammen.
Bovenwettelijke normen voor drinkwatergebieden
In de zand- en lössregio's bevinden zich ook drinkwater gebieden. Voor deze gebieden worden bovenwettelijke normen per gebied ingesteld. Deze normen zullen de landbouwsector samen met de drinkwaterbedrijven en de overheid vast stellen.
Mogelijk extra maatregelen voor aardappelteelt
De uitspoeling van stikstof en fosfaat naar het oppervlaktewater, wil Van Dam aanpakken met meer voorlichting over erfspoeling en percelen. Hij werkt aan een maatregel om afspoeling van meststoffen van bouwland tegen te gaan. Het gaat om ruggenteelten op klei- en lössgronden.
Derogatie
Pas wanneer dit zesde actieprogramma wordt goedgekeurd komt Nederland mogelijk in aanmerking voor derogatie. Van Dam geeft aan dat hij een traject is gestart om een keuze te maken over de invulling hiervan.
Doel 6e actieprogramma
Het doel van het zesde actieprogramma is om te zorgen voor schoner grond en oppervlaktewater door teveel stikstof en fosfaat uit landbouw. Van Dam complimenteert de landbouw met het steeds efficienter benutten van stikstof en fosfaat. "Dit leidt tot minder belasting van grond- en oppervlaktewater met stikstof en fosfaat uit de landbouw", schrijft Van Dam.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10875080/van-dam-wil-fosfaatnormen-aanpassen][/url]